Ciasto brzoskwiniowe z kremem


Ciasto brzoskwiniowe z kremem to ciasto, które wymyśliłam na bazie ciasta, które już znacie z mojego bloga (Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami). Jeśli nie lubicie zbytnio słodkich ciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Składniki na blachę o wym. 40cm x 26cm.


Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki:

Spód ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5ml olejku cytrynowego
  • 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu)

Masa kremowa:

  • 250g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 śmietan fixy
  • 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe

 

ciasto brzoskwiniowe z kremem

Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie:

  1. Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać na nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok. 40 minut (do zarumienienia). Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić je.
  3. W 700ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i odstawić do lekkiego stężenia.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder (najlepiej przesiać je przez sitko, by nie powstały grudki), miksować jeszcze chwilę do połączenia składników. Następnie dodawać partiami mascarpone i mieszać łyżką (lub trzepaczką do jajek) do uzyskania jednolitej masy.
  5. Drugą puszkę brzoskwiń również pokroić w kostkę.
  6. Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać, poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki, by całkowicie stężało. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Ciasto brzoskwiniowe z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.