ciasto budyniowe ze śliwkami
Ciasta z owocami Przepis na ciasto z owocami Wypieki

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Kuchnia : Polska | Czas gotowania/pieczenia : 45 minut | Porcje : Blacha okrągła o średnicy 22 cm

Śliwki w sklepach coraz tańsze, więc na weekend do kawy warto stworzyć jakieś ciasto z ich dodatkiem. A że na dworze aktualnie panują upały, to musi być to koniecznie ciacho szybkie w wykonaniu. Tak więc gorąco polecam ciasto budyniowe ze śliwkami, które robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy, bo takie pyszne!

Ciasto budyniowe ze śliwkami – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar M
  • pół szklanki cukru – 110 g
  • 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g
  • 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • ok. 400 g śliwek – 10 średnich sztuk
  • 1 łyżka kaszy manny

Składniki na kruszonkę:

  • 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej – ok. 70 g
  • 50 g schłodzonego masła (1/4 kostki)
ciasto ze śliwkami ucierane

Przepis na ciasto budyniowe ze śliwkami:

Wszystkie składniki na ciasto (poza masłem na kruszonkę) muszą mieć temperaturę pokojową!

Przepis na kruszonkę:

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową oraz cukier puder, wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło i wyrabiać palcami aż powstaną grudki, czyli kruszonka. Schłodzić w lodówce.

Przepis na ciasto:

  1. Śliwki umyć, osuszamy, pokroić na pół i usunąć pestkę. Następnie każdą połówkę przekroić dalej wzdłuż na pół (czyli z jednej śliwki powstają 4 części).
  2. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
  3. Miękkie masło wrzucić do misy miksera, dodać cukier i ucierać przez kilka minut do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając, do połączenia się składników.
  4. Kolejno dodać suche składniki (mąkę, proszek itd.) i krótko wymieszać, tylko do czasu połączenia się składników (nie mieszać zbyt długo, by ciasto nie oklapło i nie powstał zakalec).
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
  6. Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Wylać ciasto do blachy i wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i poukładać kawałki śliwek. Na koniec posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
  7. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 st.C przez ok. 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzić ciasto jeszcze przez ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i postawić na blat do całkowitego ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. Ewentualnie można jeszcze polać lukrem. Smacznego!

Polecam również takie przepisy jak: knedle ze śliwkami oraz powidła śliwkowe, których smakiem będzie można się cieszyć cały rok.

pyszne ciasto ze śliwkami
szybkie ciasto ze śliwkami
4.2 / 5 ( 13 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.