Śliwki w sklepach coraz tańsze, więc na weekend do kawy warto stworzyć jakieś ciasto z ich dodatkiem. A że na dworze aktualnie panują upały, to musi być to koniecznie ciacho szybkie w wykonaniu. Tak więc gorąco polecam ciasto budyniowe ze śliwkami, które robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy, bo takie pyszne!
Ciasto budyniowe ze śliwkami – Składniki:
Składniki na ciasto:
- 4 jajka rozmiar M
- pół szklanki cukru – 110 g
- 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g
- 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowe składniki:
- ok. 400 g śliwek – 10 średnich sztuk
- 1 łyżka kaszy manny
Składniki na kruszonkę:
- 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej – ok. 70 g
- 50 g schłodzonego masła (1/4 kostki)

Przepis na ciasto budyniowe ze śliwkami:
Wszystkie składniki na ciasto (poza masłem na kruszonkę) muszą mieć temperaturę pokojową!
Przepis na kruszonkę:
- Do miski wsypać mąkę pszenną tortową oraz cukier puder, wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło i wyrabiać palcami aż powstaną grudki, czyli kruszonka. Schłodzić w lodówce.
Przepis na ciasto:
- Śliwki umyć, osuszamy, pokroić na pół i usunąć pestkę. Następnie każdą połówkę przekroić dalej wzdłuż na pół (czyli z jednej śliwki powstają 4 części).
- Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
- Miękkie masło wrzucić do misy miksera, dodać cukier i ucierać przez kilka minut do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając, do połączenia się składników.
- Kolejno dodać suche składniki (mąkę, proszek itd.) i krótko wymieszać, tylko do czasu połączenia się składników (nie mieszać zbyt długo, by ciasto nie oklapło i nie powstał zakalec).
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Wylać ciasto do blachy i wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i poukładać kawałki śliwek. Na koniec posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 st.C przez ok. 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzić ciasto jeszcze przez ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i postawić na blat do całkowitego ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. Ewentualnie można jeszcze polać lukrem. Smacznego!
Polecam również takie przepisy jak: knedle ze śliwkami oraz powidła śliwkowe, których smakiem będzie można się cieszyć cały rok.

