ciasto cappuccino

Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino to pyszne ciasto z kawową pianką i puszystą śmietankową chmurką oprószoną mleczną czekoladą. Większość przepisów na to ciasto jest na kakaowym spodzie, aczkolwiek my polecamy bardziej spód kawowy :- mniej słodki i idealnie przełamujący smak słodkiego kremu.

Ciasto Cappuccino – Składniki:

Ciasto Cappuccino – Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 120 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 g kakao (2 czubate łyżki)
  • 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w 50 ml wrzątku)
  • 80 g kwaśnej śmietany 18% (2 czubate łyżki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3 łyżki mleka
  • 160 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Cappuccino – Składniki na masę cappuccino:

  • 660 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 60 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek cappuccino (ok. 75 g)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (ok. 50 g)

Ciasto Cappuccino – Składniki na masę śmietankową:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 ml gorącej wody (mniej niż 1/4 szklanki)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (ok. 50 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Ciasto Cappuccino – Składniki dodatkowe:

  • 100 g mlecznej czekolady

ciasto cappuccino kawowe


Ciasto Cappuccino – Wskazówki:

  • Wedle uznania możecie zrobić ciasto Cappuccino na cienkim spodzie – wtedy ilość składników biszkoptu kawowego należy po prostu podzielić przez 2.
  • Jeśli lubicie mocno wilgotne spody to możecie biszkopt nasączyć mocną kawą lub herbatą (np. przygotować ok. 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, czyli 1 płaska łyżeczki kawy rozpuszczona w 50 ml gorącej wody)
  • Tak samo ze śmietankową pianką – wedle uznania możecie ją zwiększyć 2-krotnie poprzez podwojenie składników.
  • Wierzch ciasta zamiast czekoladą mleczną możecie oprószyć gorzką czekoladą

ciasto cappuccino na biszkopcie

Ciasto Cappuccino – Wykonanie:

  1. Przygotować biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło. Kolejno zdjąć garnek z palnika, wrzucić do niego połamaną na mniejsze kawalki czekoladę i mieszac do czasu aż calkowicie sie rozpuści. Lekko ostudzić. Następnie w innej miseczce wymieszać ze sobą przesiane przez sitko gorzkie kakao w proszku, 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej oraz gęstą kwaśną śmietaną (najlepiej za pomocą ubijaczki do jajek, dzięki czemu masa będzie idealnie gładka). Do osobnej miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia.  Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier zwykły i wanilinowy i ubijać  przez ok. 7-8 minut na najwyższych obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodać czekoladę roztopioną z masłem oraz masę kakaową ze śmietaną i ponownie zmiksować już na mniejszych obrotach miksera. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wmieszać do poprzedniej mas za pomocą szpatułki i mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23 cm x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Wstawić blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piec biszkopt kawowy przez około 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić spód ciasta do całkowitego ostudzenia.
  1. Przygotować masę cappuccino: żelatynę (5 łyżeczek) rozpuścić w 60 ml gorącej wody (tak jak zalecono na opakowaniu żelatyny). Zostawić do ostygnięcia. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać cukier puder oraz cappuccino w proszku i ubić całość na sztywno. Następnie do ostudzonej żelatyny (ale wciąż płynnej) dodać 1 łyżkę masy cappuccino, wymieszać dokładnie. Kolejno dodać następną łyżkę masy i ponownie wymieszać.  Włączyć ponownie mikser z masą kawową (cappuccino) i taką przygotowaną mieszankę żelatynową powoli wlewać do misy z masą cappuccino i cały czas ubijać (nie powinno zaprzestawać się ubijania!), do czasu połączenia się składników. Ważne, by żelatynę wlewać ostudzoną i powolutku, by w masie cappuccino nie zrobiły się grudki.
  2. Przygotować masę śmietankową: żelatynę (2 łyżeczki) rozpuścić w 50 ml gorącej wody (tak jak zalecono na opakowaniu żelatyny). Zostawić do ostygnięcia. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę oraz dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Tak jak przy masie cappuccino, tak i tutaj, do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie taką mieszankę dodać do ponownie włączonego miksera, ubijającego śmietankę (wlewać powoli!) i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Składanie ciasta i chłodzenie: Ostudzony biszkopt namoczyć pędzelkiem kawą rozpuszczalną (opcjonalnie, jeśli lubicie mocno wilgotne spody ciast). Następnie nałożyć masę cappuccino, a kolejno masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać startą na małych oczkach mleczną czekoladą (lub gorzką – jak wolicie). Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin (minimum 4 godziny) aż masa cappuccino i śmietankowa całkowicie stężeją. Smacznego!

ciasto kawowe cappuccino z kremem kawowym i śmietankowym

ciasto cappuccino z kawową pianką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto Cappuccino

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.