ciasto cassis
Słodkości Wypieki

Ciasto Cassis

Słodko-kwaśne smaki, to jedne z naszych ulubionych, dlatego na naszym blogu często możecie znaleźć przepisy na ciasta z dodatkiem dżemu porzeczkowego – tak też było i tym razem – Ciasto Cassis to nic innego jak pyszny czekoladowy biszkopt z dżemem porzeczkowym i czekoladową bezą – prawdziwe niebo w gębie!

Składniki na ciasto Cassis:

Składniki na biszkopt czekoladowy (w temp. pokojowej):

  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 100 g
  • 1/3 szklanki kakao – ok. 30 g
  • 5 jajek rozmiar M
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – 160 g
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 90 ml soku z czarnej porzeczki
  • 60 ml wody (opcjonalnie można do soku dodać trochę wódki – jeśli takowy poncz wolicie)

Składniki na bezę:

  • 4 białka od jajek rozmiar M
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 17 g
  • 1 czubata łyżka kakao – 13 g
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Składniki na masę śmietankową (schłodzone):

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru (lub mniej/więcej do smaku)

Dodatkowo:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
ciasto cassis przepis
cassis ciasto

Przepis na Ciasto Cassis:

  1. Przygotowanie ciasta warto zacząć od wykonania bezy. W tym celu należy białka jajek wbić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na nieco sztywną pianę. Pod koniec takiego ubijania zacząć dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, czekając aż poprzednia partia cukru dokładnie się rozpuści. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę, kakao oraz ocet, wymieszać szpatułką lub ubijaczką do jajek (krótko, tylko do czasu połączenia się składników). Na papierze do pieczenia odrysować blaszkę o wymiarach 24×32 cm. , położyć papier na blasze z piekarnika i na odrysowanym wzorze rozłożyć równomiernie masę na bezę. Wstawić bezę do nagrzanego do 160 st. C (bez termoobiegu; funkcja góra-dół) piekarnika i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st. C i piec dalej już z termoobiegiem przez kolejne 30 minut. Wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  2. Pod koniec pieczenia bezy zacząć przygotowywać ciasto na biszkopt – pamiętać, by wszystkie składniki na biszkopt były w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W tym celu białka oddzielić od żółtek. Do misy z białkami dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, a cukier dokładnie się rozpuści, to zacząć dodawać kolejno po jednym żółtku, dalej miksując. Mąkę wraz z kakao przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej, dorzucić również potartą czekoladę i krótko wymieszać szpatułką. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę na biszkopt, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec biszkopt przez ok. 35 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie nasączyć go ponczem, najlepiej za pomocą pędzelka (zużyłam ok. 2/3 przygotowanego ponczu – czyli soku z czarnej porzeczki wymieszanego z wodą – wedle uznania możecie wodę zastąpić częściowo wódką). Na nasączony biszkopt wyłożyć dżem porzeczkowy.
  3. Kolejno przygotować krem. Do misy miksera wrzucić serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Zmiksować razem przez kilka minut, do czasu uzyskania gęstego kremu. Nie ubijać zbyt długo.
  4. Na biszkopt wysmarowany dżemem porzeczkowym wyłożyć krem z mascarpone i śmietanki. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, by krem porządnie stężał, a beza nieco zmiękła i łatwiej się kroiła. Smacznego!

Polecam również przepis na: sernik z brzoskwiniami – pochodzący ze starych zapisków mojej Babci.

ciasto cassis z dżemem porzeczkowym
czekoladowy biszkopt z beza i kremem
4.8 / 5 ( 54 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here