ciasto czekoladowe
Wypieki

Ciasto czekoladowe

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 45 minut | Porcje : 16 kawałków

Ciasto czekoladowe – to jeden z prostych wypieków, tuż obok popularnego murzynka. Mimo iż nie jest to jakieś wymyślne ciasto, to smakuje każdemu! My je doceniamy za prostotę wykonania i pysznie wilgotne ciasto, bo takie szybkie ciasta lubimy najbardziej. Gorąco zachęcam do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe.

Ciasto czekoladowe przepis

Poniższy przepis to szybkie ciasto czekoladowe, które jest idealnie wilgotne i puszyste. Do tego pyszna polewa czekoladowa, tzw. ganache i pyszne ciasto do kawy gotowe! Mimo, że jest proste i szybkie w wykonaniu, to zadowoli podniebienie każdego, bo wręcz rozpływa się w ustach :) Można rzec, że w prostocie siła i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z tym ciastem!

Jak widać na załączonych obrazkach, ciasto czekoladowe pięknie wyrasta, więc polecam używać okrągłej formy o średnicy minimum 24 cm.

ciasto czekoladowe proste ciasto czekoladowe wilgotne

Składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 300 g mąki pszennej tortowej – 2 szklanki (nie czubate)
  • 2 czubate łyżki kakao gorzkiego – ok. 30 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 64%) – 1 tabliczka
  • 100 g mlecznej czekolady – 1 tabliczka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykły) – ok. 220 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub prawdziwego cukru z wanilią (16 g)

Składniki na polewę czekoladową (ganache):

  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g mlecznej czekolady – 1 tabliczka
  • 100 g gorzkiej czekolady – 1 tabliczka

*szklanka o pojemności 250 ml

wypieki z kremem ganache

ciasto czekoladowe przepis

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe:

  1. Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą lub odpowiednio szybciej wyciągnąć je z lodówki, by zdążyły nagrzać się do temperatury pokojowej. Przygotować okrągłą formę na ciasto (tortownicę) o średnicy 24 cm. Można też użyć kwadratowej blaszki o boku 22 cm lub prostokątnej o wymiarach 18 cm x 25 cm.
  2. Do garnuszka wrzucić masło oraz połamane na mniejsze kawałki obie czekolady (mleczną i gorzką o zawartości kakao minimum 64%). Ustawić moc palnika na bardzo malutką i powoli roztapiać czekoladę wraz z z masłem. Cały czas mieszać, by składniki ze sobą się połączyły i stworzyły jednolitą masę. Następnie zdjąć rondelek z palnika, wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać (łyżką lub rózgą kuchenną) do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do miski przesiać przez sitko mąkę pszenną tortową, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać równomiernie sypkie składniki za pomocą łyżki.
  4. Do dużej misy od miksera wrzucić 4 całe jajka (białka i żółtka razem) oraz szklankę drobnego cukru do wypieków oraz cukier wanilinowy. Ubijać jajka z cukrami na wysokich obrotach przez ok. 4-5 minut, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści, a z jajek powstanie puszysta, jasna masa.
  5. Do suchych składników (mieszanki z mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej) dodać ubite jajka oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać całość (za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej), tylko do czasu uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie można to zrobić mikserem na najniższych obrotach, pamiętając, by nie miksować zbyt długo.
  6. Dno formy do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Założyć obręcz, a następnie wylać ciasto do środka.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wstawić blaszkę z ciastem na środkowy poziom piekarnika i piec całość z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka – należy uchylić piekarnik, wbić drewniany patyczek w najgrubszą część ciasta i po wyciągnięciu sprawdzić, czy patyczek jest jeszcze wilgotny, czy już suchy; jeśli jest suchy, to można wyłączyć już piekarnik). Zostawić ciasto czekoladowe w uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  8. Po ostudzeniu ciasto czekoladowe można oblać tradycyjną polewą czekoladową z kakao lub tak jak ja zrobiłam w tym przypadku, kremem ganache. W tym celu należy w garnuszku lekko podgrzać śmietankę kremówkę i rozpuścić w niej obie czekolady, Masę należy cały czas mieszać, do czasu uzyskania jednolitej polewy z czekolady. Więcej szczegółów o przygotowaniu takiej polewy znajdziecie pod tym wpisem: przepis na francuskie ganache. Dodatkowo można ozdobić wierzch ciasta ozdobami cukrowymi. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z mojego przepisu uda się każdemu! A do jego wykonania potrzebne są tylko ogólnodostępne składniki. Tak więc nie czekajcie i koniecznie wypróbujcie przy najbliższej okazji mój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe wilgotne.

Proste ciasto czekoladowe często gości na naszym stole, tuż obok mojego słynnego ciasta na oleju z owocami, zwłaszcza wtedy, gdy pojawiają się u nas niespodziewani gości i trzeba coś upiec w mniej niż godzinę.

Ciasto z powyższego przepisu uwielbiam za kilka rzeczy: za to, że nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się je szybko, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Na dodatek dużym plusem jest to, że jest to tanie ciasto czekoladowe, więc nie wydamy na nie majątku, a uzyskamy sporą blachę czekoladowego ciasta.

Jeśli tylko najdzie Cię ochota możesz poniższy przepis przemienić na ciasto czekoladowe z kremem. Wystarczy wtedy przekroić je wzdłuż na pół, a środek wypełnić swoim ulubionym kremem, np. powidłami, dżemem lub kremem budyniowym karpatkowym.

Ciasto czekoladowe a murzynek

Czym różni się ciasto czekoladowe od tradycyjnego murzynka? Mianowicie tym, że w klasycznym murzynku do ciasta daje się tylko kakao, zaś w tym cieście dodatkowo czekoladę – u mnie jest to mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, gdyż wolę bardziej słodkie ciasta. Jeśli zaś wolicie coś mniej słodkiego, to można czekoladę mleczną zastąpić całkowicie czekoladą gorzką.


szybkie i proste ciasto

4.7 / 5 ( 1407 głosów )

37 thoughts on “Ciasto czekoladowe”

  1. Wyszło pyszne, zrobiłam w formie misia – wyszedł idealnie, szkoda, że nie można zdjęcia dodać, super przepis

  2. A ja zrobiłem to jak typowy facet. Zmieszałemm wszystko na raz. Zwyczajnie zmiksowałem i upiekłem. Wyrosło bardzo ładnie, a smakuje rewelacyjnie. Nie wyszedł zakalec. Polewę zrobiłem z białej czekolady

    1. Ja mam dwie lewe ręce do pieczenia
      Nigdy nie ribiłam tego, bo uważałam, że to wyzeanie ponad moje możliwości, ale w tej sytuacji – ZROBIĘ

  3. Ciasto wyszło perfekcyjne, super przepis!!!.
    Robione z pomocą pociech, znikło bardzo szybko.
    W moim wydaniu z cukrem pudrem wyglądało efektownie.

  4. Ciasto wygląda i smakuje jak typowy murzynek kakaowy , a nie ciasto czekoladowe (użyłam czekolad 76% kakao) ratuje je tylko polewa naprawdę dobra.

  5. Cudowny przepis, idealnie napisany. Krok po kroczku, i co do joty. Bardzo się cieszę że na niego trafiłam

  6. Ja troszke ten przepis zmodyfikowałam
    Do garnuszka z czekolada i masłem czasem zamieniam na margarynę dodaje cukiery, kakao i na sam koniec mleko
    Po ostygnieciu dosypuje mąkę, proszek i sodę mieszam szpatułą nastepnie dodaję ubite na gestą piankę jajka, mieszam w jedną stronę delikatnie aby pianka nie opadła

  7. I teraz tak; wielkość jaj naprawdę nie ma tutaj znaczenia. Na taką ilość mąki, to już 2 łyżeczki proszku będzie raczej, bo zle wyrośnie i nie będzie puszyste – a raczej zakalec, cukier najlepiej dać brązowy, żeby podkreślił smak czekoladowego ciasta jeszcze bardziej, a te kakao całkiem niepotrzebne jest, bo robi z ciasta “murzynka” zamiast czekoladowego, a kakao to tez w końcu proszek, więc jeszcze większy “gniot” z niego będzie niż jest z tymi składnikami…

    1. Proszę zauważyć w swojej łaskawości, że poza proszkiem do pieczenia jest tu jeszcze soda oczyszczona ;) Nie polecam więc w takim razie dorzucać więcej proszku do pieczenia, bo wyjdzie gorzkie COŚ, a nie ciasto czekoladowe, które ma być jadalne. Pozdrawiam :)

  8. Wlasnie wstawiłam do pieca.. patrzę na blat i znajduje mleko ! Zapomniałam go dodać .. :O ciekawe czy cokolwiek z tego wyjdzie bez tego mleka ..

  9. Świetny przepis i super ze wszystko jest tak jasno opisane co robić bo dla początkujących to bardzo duża pomoc większości przepisów na internecie jest ogólnikowa a tu dokładnie co i jak i z czym :) Super !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here