Pyszne, szybkie… no idealne! Ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie sprawdzi się na każdą okazję, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu :)
Ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie – Składniki:
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 60 g kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka rozmiar M (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 220 g
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego – 180 ml
- 2 lekko czubate łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej (u mnie 2 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 250 ml gorącej wody)
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 90 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie:
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.
- Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski wraz z gorzkim kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka rozbić, wrzucić do innej miski, dodać cukier, gęstą kwaśną śmietanę, olej oraz ekstrakt waniliowy – wymieszać całość za pomocą rózgi kuchennej. Tak powstałą masę dodać do powyższych suchych składników i ponownie wymieszać rózgą kuchenną tylko do czasu połączenia się składników.
- W 250 ml gorącej wody rozpuścić 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dokładnie wymieszać. Dodać gotową, gorącą kawę do masy na ciasto i ponownie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej (trzepaczki). Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto czekoladowo-kawowe z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
- W małym garnuszku podgrzać lekko śmietankę kremówkę i wrzucić do niej połamaną na mniejsze kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Mieszać, gotując na małym ogniu, tylko do czasu dokładnego roztopienia się czekolad. Uważać, by nie przypalić masy. Gotową polewą oblać ciasto, wyrównać wierzch. Pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej do czasu ostudzenia się polewy, a następnie schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30-60 minut. Po tym czasie pokroić ciasto na kawałki i zajadać ze smakiem! Smacznego! :)
Polecam także wypróbować przepis na: Sernik z brzoskwiniami. Pychotka!