ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie
Słodkości Wypieki

Ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie

Kuchnia : Polska

Pyszne, szybkie… no idealne! Ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie sprawdzi się na każdą okazję, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu :)

Ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki tortowej
  • 60 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka rozmiar M (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 220 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego – 180 ml
  • 2 lekko czubate łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej (u mnie 2 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 250 ml gorącej wody)

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
ciasto czekoladowo-kawowe

Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe na śmietanie:

  1. Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.
  2. Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski wraz z gorzkim kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Jajka rozbić, wrzucić do innej miski, dodać cukier, gęstą kwaśną śmietanę, olej oraz ekstrakt waniliowy – wymieszać całość za pomocą rózgi kuchennej. Tak powstałą masę dodać do powyższych suchych składników i ponownie wymieszać rózgą kuchenną tylko do czasu połączenia się składników.
  4. W 250 ml gorącej wody rozpuścić 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dokładnie wymieszać. Dodać gotową, gorącą kawę do masy na ciasto i ponownie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej (trzepaczki). Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto czekoladowo-kawowe z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  6. W małym garnuszku podgrzać lekko śmietankę kremówkę i wrzucić do niej połamaną na mniejsze kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Mieszać, gotując na małym ogniu, tylko do czasu dokładnego roztopienia się czekolad. Uważać, by nie przypalić masy. Gotową polewą oblać ciasto, wyrównać wierzch. Pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej do czasu ostudzenia się polewy, a następnie schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30-60 minut. Po tym czasie pokroić ciasto na kawałki i zajadać ze smakiem! Smacznego! :)

Polecam także wypróbować przepis na: Sernik z brzoskwiniami. Pychotka!

ciasto czekoladowo-kawowe
szybkie ciasto kawowe
4.6 / 5 ( 14 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.