Ciasto Czeska wiśnia – to pyszne ciasto bez pieczenia. Idealnie sprawdza się w upalne dni, gdyż ni wymaga użycia piekarnika. Gorąco polecam!
Ciasto Czeska wiśnia bez pieczenia – Składniki:
- herbatniki kakaowe ok. 120 g (u mnie 17 sztuk dużych herbatników; były dość lekkie, więc innej firmy może wyjść więcej gramów herbatników)
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku – 500 ml
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 słoiki wiśni drylowanych (u mnie razem ok. 720 g wypestkowanych wiśni + 800 ml kompotu)
- kilka łyżek cukru do smaku (do dosłodzenia galaretki z wiśniami; w zależności jak słodki jest Wasz kompot; u mnie były to 4 łyżki cukru zwykłego)
- 2 galaretki wiśniowe
Przepis na ciasto Czeska wiśnia:
- Blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć herbatnik.
- Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostudzenia (można też przyspieszyć proces chłodzenia się galaretki poprzez umieszczenie miski z galaretką w większej misce z zimną wodą, robiąc tzw. kąpiel wodną). Następnie ostudzoną galaretkę schłodzić nieco w lodówce (tak, by miała temperaturę zbliżoną do schłodzonej śmietanki kremówki).
- Śmietankę kremówkę porządnie schłodzić w lodówce. Następnie wlać ją do misy miksera, dodać cukier puder i ubić całość na dość sztywną masę. Następnie stopniowo dolewać schłodzoną galaretkę cytrynową (ale wciąż całkowicie płynną) i miksować do czasu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać delikatnie na warstwę herbatników, uważając, by nie wypłynęły na powierzchnię (ewentualnie masę śmietankową można ciut bardziej schłodzić, by była gęstsza – wtedy herbatniki na pewno nie wypłyną). Wstawić blaszkę do lodówki, by masa całkowicie stężała.
- W międzyczasie przygotować masę wiśniową. Na sitku oddzielić kompot od wiśni. Uzyskałam w ten sposób 800 ml kompotu i 720 gramów wypestkowanych wiśni. Jeśli macie trochę mniej kompotu, to możecie dolać do niego odrobinę wody, by uzyskać 800 ml płynu. Kompot przelać do garnka, dodać cukier do smaku, wymieszać i podgrzać. Następnie zestawić garnek z palnika i do gorącego kompotu wsypać 2 galaretki wiśniowe. Dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a potem wrzucić do tejże galaretki wypestkowane wiśnie i wstawić do lodówki, by masa nieco stężała. Można też wiśnie nieco zmrozić w zamrażalniku, a następnie dodać je do galaretki, co zdecydowanie przyspieszy czas tężenia galaretki wiśniowej.
- Lekko gęstą, ale wciąż płynną galaretkę z owocami przelać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki, celem całkowitego stężenia. Po kilku godzinach ciasto będzie gotowe (u mnie z reguły to po 2 godzinach przy mocnym chłodzeniu lodówki). Smacznego!
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to polecam również takie przepisy jak: 3 bit oraz Malinowa Rozkosz.
Podoba wygląda smacznie mam wyśnię zasypane cukrem z tamtego roku to teraz się
przydadzą
A czy można borówka mrożone kompot zrobić
Bardzo dobre mi to wyszło. Użyłam jagód w syropie z puszki z Lidla( na opakowaniu wyglądają jak borówki). Poszłam trochę na łatwiznę i nie rozpuszczałam galaretek w kompocie. Cała puszka miała pojemność 415 ml. Więc rozpuściłam galaretki wiśniowe w 500ml. wody i jak ostygło połączyłam z kompotem i owocami z puszki. Ja lubię eksperymentować przy takich przepisach, ale dla osób które stawiają pierwsze kroki w takich deserach polecam trzymać się przepisu autorki.
Na prawdę orzeźwiające.
Pozdrawiam.
To ile tego kompotu ma być 700 czy 800ml? Bo na liście składników jest 700, a w treści 800.
800 ml