ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasta z owocami Słodkości Wypieki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jesień to czas, kiedy królują u nas ciasta z jabłkami oraz śliwkami. Poniżej mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, oblane lukrem – nooo przepychota! Wypróbujcie koniecznie.

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami:

(na blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm)

  • 25g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • pół szklanki (110 g) cukru*
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej +1 mocno czubata łyżka (razem 500 g mąki pszennej typ 650)**
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub świeżo otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1 jajko rozmiar M
  • 2 żółtka
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • ok. 750 g śliwek (u mnie 12 sztuk dużych śliwek (można użyć węgierek (lub innych), przepołowionych i wypestkowanych)

Składniki na kruszonkę:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – ok. 16 g
  • 100 g masła

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody

*szklanka o pojemności 250 ml

**przy założeniu, że 1 pełna szklanka o pojemności 250 ml mieści w sobie 160 gramów mąki pszennej

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami:

  1. Najpierw przygotować rozczyn: w tym celu z powyższych składników na ciasto zabrać 25 gramów świeżych drożdży, 1 łyżkę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego, 250 ml letniego mleka oraz 3 łyżki mąki pszennej. Kolejno drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich cukier zwykły oraz wanilinowy, letnie mleko (o temp. nie większej niż 40 st. C) oraz 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
  2. Do dużej misy wsypać pozostałą mąkę pszenną, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto powinno się odpowiednio długo, tak, by stało się miękkie i elastyczne. U mnie zajmuje to ok. 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć ją do oprószonej mąką miski. Przykryć miskę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto spokojnie wyrastało (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość – z reguły trwa to ok. 1- 1,5 godziny).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło, dobrze połączyć w całość, a następnie uformować między palcami na kruszonkę.
  4. Dużą blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić blachę pod przykryciem w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do podwojenia objętości (na około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia).
  5. Po tym czasie rozgrzać piekarnik i piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni (i do czasu tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  6. Przygotować lukier: w tym celu wymieszać ze sobą cukier puder, wodę i sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać ciasto. Po stężeniu lukru kroić ciasto na kawałki. Smacznego!

Polecam również mój super przepis na: pyszne drożdżówki ze śliwkami – lepsze niż z najlepszej cukierni! :)

przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami
4.5 / 5 ( 4 głosów )

3 thoughts on “Ciasto drożdżowe ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here