Jesień to czas, kiedy królują u nas ciasta z jabłkami oraz śliwkami. Poniżej mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, oblane lukrem – nooo przepychota! Wypróbujcie koniecznie.
Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami:
(na blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm)
- 25g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- pół szklanki (110 g) cukru*
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 pełne szklanki mąki pszennej +1 mocno czubata łyżka (razem 500 g mąki pszennej typ 650)**
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub świeżo otarta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- 1 jajko rozmiar M
- 2 żółtka
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- ok. 750 g śliwek (u mnie 12 sztuk dużych śliwek (można użyć węgierek (lub innych), przepołowionych i wypestkowanych)
Składniki na kruszonkę:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru drobnego do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego – ok. 16 g
- 100 g masła
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
*szklanka o pojemności 250 ml
**przy założeniu, że 1 pełna szklanka o pojemności 250 ml mieści w sobie 160 gramów mąki pszennej

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami:
- Najpierw przygotować rozczyn: w tym celu z powyższych składników na ciasto zabrać 25 gramów świeżych drożdży, 1 łyżkę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego, 250 ml letniego mleka oraz 3 łyżki mąki pszennej. Kolejno drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich cukier zwykły oraz wanilinowy, letnie mleko (o temp. nie większej niż 40 st. C) oraz 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
- Do dużej misy wsypać pozostałą mąkę pszenną, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto powinno się odpowiednio długo, tak, by stało się miękkie i elastyczne. U mnie zajmuje to ok. 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć ją do oprószonej mąką miski. Przykryć miskę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto spokojnie wyrastało (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość – z reguły trwa to ok. 1- 1,5 godziny).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło, dobrze połączyć w całość, a następnie uformować między palcami na kruszonkę.
- Dużą blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić blachę pod przykryciem w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do podwojenia objętości (na około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia).
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik i piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni (i do czasu tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
- Przygotować lukier: w tym celu wymieszać ze sobą cukier puder, wodę i sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać ciasto. Po stężeniu lukru kroić ciasto na kawałki. Smacznego!
Polecam również mój super przepis na: pyszne drożdżówki ze śliwkami – lepsze niż z najlepszej cukierni! :)

Ciasto jest przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu.
Cudowne ciasto drożdzowe, przypominające weekendy u babci. U nas w domu też się nim zajadamy i często zabieramy na weekendowy wypad za miasto kamperem. Tylko to ostatni moment na śliwki:)
Od dawna chodzi za mną takie prawdziwe ciasto drożdżowe, ale nigdy nie robiłam. Wypróbuję ten przepis, dzięki wielkie :)
Ciasto wygląda bardzo smakowicie.