ciasto dupa pawiana
Wypieki

Ciasto Dupa Pawiana

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 25 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : Blacha o wymiarach 22x33 cm

Bez wątpienia nazwa Ciasto Dupa Pawiana nie brzmi zachęcająco, ale jeśli szukacie inspiracji na coś lekkiego do kawy, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na ciasto z ciepłymi lodami. Również dzieciaczki na pewno będą zachwycone tym lekkim deserem z pianką i galaretką.

dupa pawiana

Ciasto Dupa Pawiana – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej – ok. 90 g
  • 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na poncz/nasączenie biszkoptu:

  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na piankę:

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Piątnica) – 4 opakowania po 150 g
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 galaretki pomarańczowe (opakowania takie na 500 ml)
  • 150 ml wrzątku

Składniki galaretkę:

  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 1350 ml wrzątku

Dodatkowe składniki do ciasta Dupa Pawiana:

  • 24 małe ciepłe lody (kupiłam w Lidlu)
ciasto dupa pawiana przepis

Przepis na Ciasto Dupa Pawiana:

  1. Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach 23×33 cm. Wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. W tym celu białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na wysokich obrotach na dość sztywną pianę, kolejno dosypywać pod koniec ubijania cukier – łyżka po łyżce, by stopniowo się rozpuszczał. Następnie zwolnić obroty miksera na średnie i dodawać po jednym żółtku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się już z masą. Wyłączyć mikser. Proszek do pieczenia przesiać z mąką, dodać do ubitej masy i delikatnie w nią mieszać już ręcznie, za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec biszkopt przez 20-25 minut, do czasu tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika i zrzucić ją z wysokości ok. 50 cm na ziemię. Wyciągnąć biszkopt z blachy i odstawić na kratkę do ostudzenia. Następnie zrobić poncz, czyli wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i łyżeczkę cukru i tak przygotowaną mieszanka nasączyć biszkopt.
  4. Przygotować piankę. W tym celu wcześniej rozpuścić 2 galaretki pomarańczowe w 150 ml wrzątku, odstawić do ostudzenia. Kolejno w misie miksera zmiksować ze sobą śmietankę kremówkę oraz serki homogenizowane. Miksować kilka minut, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodać ostudzoną galaretkę i krótko zmiksować.
  5. Odciąć wafelkowe końce od ciepłych lodów, najlepiej za pomocą podgrzanego noża (np. moczonego we wrzątku).
  6. Na ostudzony i nasączony biszkopt powykładać 24 sztuki mini ciepłych lodów (już bez tych wafelkowych spodów).
  7. Delikatnie wylać masę piankową na ciepłe lody wyłożone na biszkopcie, wyrównać. Schować ciasto do lodówki, by stężało.
  8. W międzyczasie pozostałe 3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1350 ml wrzątku. Pozostawić do ostudzenia, a potem w lodówce do lekkiego stężenia. Już tężejącą galaretkę wylać delikatnie na wierzch już stężałej pianki. Schować ciasto do lodówki, by całkowicie stężało (najlepiej na całą noc). Po całkowitym stężeniu kroić na kawałki. Smacznego!

Jeśli szukacie jeszcze innych pysznych ciast na weekend, to polecam także przepis na ciasto Bananowa Chmurka oraz Porzeczkowiec – jedne z ulubionych ciast mojego Męża.

ciasto z ciepłymi lodami
ciasto z ciepłymi lodami przepis
ciasto z murzynkami
4.7 / 5 ( 52 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.