Ciasto francuskie z jabłkami, czyli pyszne ciastka francuskie z jabłkami w duuużej ilości. Pyszne, szybkie, idealne do kawy lub herbaty. Gorąco polecam.
Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
- 2 średnie jabłka – ok. 450 g (u mnie odmiana Jonagold)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu (można pominąć jeśli nie lubicie)
- Lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + 2-3 łyżeczki gorącej wody
Przepis na ciasto francuskie z jabłkami:
- Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie ostrym nożem przekroić na 8 równych części. Na połówce każdej z tych części zrobić 3 nacięcia nożem (tak jak na obrazkach powyżej).
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić owoce w kostkę o boku ok. 0,5-1 cm. Skropić jabłka sokiem z cytryny. Kolejno posypać cukrem oraz cynamonem, wymieszać.
- Na drugą połowę każdego kawałka ciasta francuskiego (tej nie naciętej nożem) nałożyć pokrojone jabłka. Brzegi każdego kawałka ciasta posmarować białkiem (za pomocą pędzelka), złożyć na pół i zlepić brzegi za pomocą widelca (tak jak na zdjęciach powyżej).
- Tak przygotowane ciasto francuskie z jabłkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Piec ciasteczka przez ok. 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Przygotować lukier. W tym celu do pół szklanki cukru pudru dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, a następnie stopniowo, po łyżeczce dodawać gorącą wodę, jednocześnie mieszając masę. Z reguły 2-3 łyżeczki wody wystarczą, by uzyskać odpowiednią gęstość lukru (nie może być ani za gęsty ani za rzadki). Tak przygotowanym lukrem polać ciasteczka. Gotowe! Smacznego!
Jeśli szukacie inspiracji na coś wytrawnego z ciasta francuskiego, to polecam: ślimaczki z ciasta francuskiego. U nas obowiązkowo na każdej imprezie pojawiają się właśnie one.
Takie ciasteczka uwielbiam, tym bardziej z jabłkami. :)