ciasto góra lodowa

Ciasto Góra lodowa


Ciasto Góra lodowa – to ciasto, do którego przymierzałam się od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze tak wyszło, że piorytetem w wypiekach na weekend wygrywało inne ciacho. No, ale wreszcie nastał ten dzień, gdzie i w mojej kuchni skusiłam się na zrobienie ciasta Góra lodowa. Jeśli lubicie mleko w proszku, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu! Mojej Teściowej bardzo ono smakowało :)


Ciasto Góra lodowa przepis

Kakaowy biszkopt nasączony kawą, do tego krem budyniowy i polewa z mleka  w proszku – to w skrócie przepis na ciasto Góra lodowa, które jest HITem Internetu od dłuższego czasu. Oczywiście w krążących przepisach nie każdy nasącza biszkopt, ale moim zdaniem jeśli nasączy się go kawą rozpuszczalną, to smakuje o niebo lepiej niż taki bez nasączenia. Ogólnie całościowo ciasto jest pyszne i może się wydawać dość pracochłonne, ale w rzeczywistości jest łatwe w wykonaniu, a jedyny jego minus, to czas oczekiwania aż smaki w cieście się przegryzą. Ciasto Góra lodowa najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci i czwarty dzień, więc polecam je wykonywać wcześniej niż planowana jest okazja spożycia tego ciasta. Dzięki temu kolejne warstwy ciasta zdążą się ‘przegryźć.

ciasto gora lodowa przepis
ciasto przepis
ciasto z polewa z mleka w proszku

Ciasto góra lodowa – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków – ok. 170 g
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 150 g
  • 2 łyżki gorzkiego kakao – ok. 16 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml gorącej wody


Składniki na krem maślany:

  • 625 ml mleka (2,5 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru – ok. 110 g
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej tortowej – ok. 15 g
  • 2 żółtka (z jajek o rozmiarze M)
  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • szczypta soli

Składniki na polewę z mleka w proszku:

  • 1/2 szklanki cukru – ok. 110 g
  • 1/2 szklanki wody – ok. 125 ml
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 szklanki mleka w proszku (ok. 240 g) + 1 łyżka mleka w proszku (ok. 15 g)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao – ok. 8 g
  • ok. 90 g okrągłych biszkoptów

biszkopt kakaowy

biszkopty

ciasto z biszkoptami

ciasto z kremem przepis

Przepis na ciasto Góra lodowa:

      1. Jak zrobić biszkopt kakaowy? Białka oddzielić od żółtek. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Gdy biała będą już dość sztywne, powoli zacząć wsypywać cukier drobny do wypieków, cały czas ubijając, do czasu aż masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając do czasu aż żółtko zostanie wchłonięte przez masę, wtedy dopiero dodawać następne. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do misy z ubitymi jajkami dodać mąkę wraz z proszkiem i kakao, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, tylko do czasu połączenia się składników. Gotową masę przelać do blaszki (o wymiarach 24 cm x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt przez ok. 25-30 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić biszkopt w uchylonym piekarniku na 10 minut, a następnie wyjąć blaszkę na blat i pozostawić biszkopt do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
      2. Jak zrobić krem budyniowy? Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami jajek, mąką oraz budyniami śmietankowymi, do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko z cukrem już się zagotuje, to wrzucić mieszankę z żółtek i budyniów na gotujące się mleko i zacząć energicznie mieszać, by uniknąć powstania grudek. Gotować budyń do czasu aż masa zacznie porządnie bąbelkować, a budyń stanie się bardzo gęsty.  Gotowy budyń zostawić do całkowitego ostudzenia, przykrywając jego wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już całkowicie zimny, należy rozbić go mikserem (tzn. chwilę pomiksować, by był mniej zbity). Następnie miękkie masło zmiksować ze szczyptą soli do czasu uzyskania jasnego puchu (nie miksować zbyt długo, by nie zwarzyć masła). Następnie do ubitego na jasny puch masła dodawać łyżka po łyżce zimny budyń, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego kremu budyniowego.
    1. Jak zrobić poncz? Zagotować 150 ml wody i połączyć ją z 3 czubatymi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej. Ostudzić. Następnie takim ponczem nasączyć oba blaty biszkoptu (np. polewając łyżką lub smarując namoczonym pędzelkiem). Najpierw należy jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć go. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego (najlepiej łyżkę moczyć w gorącej wodzie i rozsmarowywać krem). Następnie nałożyć drugi blat biszkoptu kakaowego, nasączyć go pozostałym ponczem i ponownie rozsmarować połowę kremu budyniowego i wyrównać.
    2. Biszkopty pokroić na połówki. Poustawiać je pionowo, lekko wciskając w górną warstwę kremu. Starać się, by biszkopty były rozmieszczone w równych odległościach.
    3. Jak zrobić polewę z mleka w proszku? Do garnka wlać wodę, cukier i masło. Gotować, cały czas mieszając, do czasu aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i do ciepłej masy dodać dwie szklanki mleka w proszku. Dokładnie wymieszać. Następnie masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Wymieszać każdą z mas.
    4. Wierzch ciasta z biszkopcikami polać najpierw polewą kakaową, a następnie jasną polewą z mleka w proszku, robiąc przy tym różne szlaczki. Schować ciasto do lodówki na kilka godzin, by masy stężały. Najlepiej smakować ciasta dopiero na drugi dzień, a jeszcze lepiej na trzeci :) Smacznego!

Gorąco polecam również mój sprawdzony przepis na: Ciasto marchewkowe

ciasto gora lodowa z mlekiem w proszku
ciasto z kremem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto Góra lodowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.