ciasto gumis
Ciasta bez pieczenia Wypieki

Ciasto Gumiś

Ciasto Gumiś to typowy sernik na zimno z dodatkową warstwą pianki i galaretki. Uwielbiane jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Polecam.

Ciasto Gumiś – Składniki:

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (min. 3-krotnie mielonego)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml wrzątku

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki  kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe
  • 250 ml wrzątku

Dodatkowe składniki:

  • około 150 g biszkoptów okrągłych (ok. 24 sztuki)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe
  • 600 ml wrzątku

ciasto gumis przepis

Przepis na Ciasto Gumiś:

  1. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm (mierząc po dnie blaszki) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego.
  2. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie (250 ml) i odstawić do ostudzenia (ale nadal powinny być płynne).
  3. Twaróg z wiaderka zmiksować z cukrem pudrem, a następnie delikatnym strupieniem wlewać płynną, ale ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę przelać na spód z biszkoptów. Wstawić do lodówki do czasu aż masa całkowicie stężeje.
  4. W międzyczasie dwie galaretki o smaku owoców leśnych (lub wiśniowe) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Również odstawić do ostudzenia. Kolejno ubić na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnym strupieniem wlewać płynną, ale ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę śmietanową wylać na stężoną masę serową. Wstawić do lodówki.
  5. Kolejne dwie galaretki o smaku owoców leśnych (lub wiśniowe) rozpuścić w 600 ml wrzątku, ostudzić, a następnie już lekko tężejącą galaretkę (nie całkowicie płynną, bo jest ryzyko, że spłynie na dół blaszki i wchłonie się w biszkopty) wylać na stężoną warstwę śmietanową.
  6. Ciasto Gumiś schować do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!

ciasto gumis bez pieczenia
sernik na zimno z galaretka przepis

sernik na zimno z galaretka

4.6 / 5 ( 24 głosów )

5 thoughts on “Ciasto Gumiś”

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie! Lubię wypieki z galaretką. Idealnie sprawdzają się na upalne dni. Są lekkie i orzeźwiające. Ciasta Gumiś jeszcze nie próbowałam, ale chętnie wykorzystam przepis, bo niedługo zbliżają się moje urodziny i na tą okazję zawsze staram się zaskoczyć gości czymś nowym :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here