Ciasto Gumiś to typowy sernik na zimno z dodatkową warstwą pianki i galaretki. Uwielbiane jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Polecam.
Ciasto Gumiś – Składniki:
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka (min. 3-krotnie mielonego)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- 250 ml wrzątku
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe
- 250 ml wrzątku
Dodatkowe składniki:
- około 150 g biszkoptów okrągłych (ok. 24 sztuki)
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe
- 600 ml wrzątku
Przepis na Ciasto Gumiś:
- Przygotować blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm (mierząc po dnie blaszki) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego.
- Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie (250 ml) i odstawić do ostudzenia (ale nadal powinny być płynne).
- Twaróg z wiaderka zmiksować z cukrem pudrem, a następnie delikatnym strupieniem wlewać płynną, ale ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę przelać na spód z biszkoptów. Wstawić do lodówki do czasu aż masa całkowicie stężeje.
- W międzyczasie dwie galaretki o smaku owoców leśnych (lub wiśniowe) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Również odstawić do ostudzenia. Kolejno ubić na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnym strupieniem wlewać płynną, ale ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę śmietanową wylać na stężoną masę serową. Wstawić do lodówki.
- Kolejne dwie galaretki o smaku owoców leśnych (lub wiśniowe) rozpuścić w 600 ml wrzątku, ostudzić, a następnie już lekko tężejącą galaretkę (nie całkowicie płynną, bo jest ryzyko, że spłynie na dół blaszki i wchłonie się w biszkopty) wylać na stężoną warstwę śmietanową.
- Ciasto Gumiś schować do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!
Zrobiłam na urodziny córki, rewelacja! Orzeźwiające i estetyczne, dzieci zachwycone. Dziękuję!
Czy mozna upiec biszkopt własny?
Można.
Ciasto pysznie się prezentuje. Wypróbuję na pewno w sezonie letnim.
Ciasto wygląda rewelacyjnie! Lubię wypieki z galaretką. Idealnie sprawdzają się na upalne dni. Są lekkie i orzeźwiające. Ciasta Gumiś jeszcze nie próbowałam, ale chętnie wykorzystam przepis, bo niedługo zbliżają się moje urodziny i na tą okazję zawsze staram się zaskoczyć gości czymś nowym :-)