Ciasto Hukzulka

Ciasto Hukzulka


Ciasto Hukzulka, przez innych nazywane również Hucułka – to pyszne ciasto o intrygującej nazwie. Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonne, ale jest dość szybkie i proste w wykonaniu, a smak – rewelacyjny!  Polecam je jako ciasto na wszelkiego rodzaju święta, czy imprezy rodzinne. Goście na pewno będą zachwyceni smakiem ciasta Hukzulka!


Ciasto Hukzulka przepis

Ciasto Hukzulka, czy też Hucułka, to przepis na wypiek przypominający bardzo dość popularne dwa ciasta, a mianowicie Panią Walewską (Pychotkę) oraz Ciasto Wawelskie.  Jednak zamiast kremu budyniowego jest tu krem maślany z dodatkiem masy krówkowej. Różnica jest również w bezie, która ma dodatkowy smak i aromat dzięki dodatkowi w postaci owocowego kisielu w proszku. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a efekt jest naprawdę WOW! Każdy, kto je posmakuje, to prosi o przepis :) Ciasto Hukzulka super się sprawdza jako ciasto na święta i najlepiej smakuje na drugi dzień i kolejne.
ciasto huculka przepis ciasto Huculka

Ciasto Hukzulka – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 500 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek (jajka rozmiar M)
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowe składniki:

  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie 100% owoców) lub powideł śliwkowych (wedle uznania, u mnie dżem czarna porzeczka 100%) (razem ok. 440 g)
  • 6 dużych garści posiekanych orzechów włoskich – ok. 200 g

Składniki na bezę owocową:

  • 6 białek (jajka rozmiar M)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 220 g
  • 1 kisiel (najlepiej o smaku pasującym do dżemu, ja wybrałam o smaku wiśniowym) – 38 g

Składniki na krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy krówkowej – 510 g

kruche ciasto
ciasto kruche
dżem porzeczkowy ciasto
dżem orzechy włoskie

Przepis na ciasto Hucułka:

  1. Mąkę pszenną tortową przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz gęstą kwaśną śmietanę. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Następnie podzielić na 2 równe części, a od każdej z nich odciąć ok. 1/5 ciasta (obie 1/5 części ciasta zlepić w jedną kulkę i schować w woreczku do zamrażalnika). Dwie blaszki o wymiarach 23  cm x 33 cm posmarować na dnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie w każdej blaszce wyłożyć na spodzie kruche ciasto (te 4/5 ciasta, które zostało po oddzieleniu 1/5) i wyrównać (można wylepić dłońmi lub rozwałkować wałkiem do ciasta). Ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić obie blaszki do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto nieco się schłodziło.
  2. Białka jajek wrzucić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć je ubijać na najwyższych obrotach, dodając stopniowo, łyżka po łyżce drobny cukier do wypieków. Ubijać przez ok. 7-8 minut do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Następnie, pod koniec ubijania wsypać kisiel w proszku i ubijać całość jeszcze przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach.
  3. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
  4. Wyciągnąć obie blaszki z lodówki. Na każdym kruchym spodzie rozsmarować dżem z porzeczek, a następnie posypać orzechami włoskimi. Kolejno na każdy blat wyłożyć ubitą masę na bezę. Na sam wierzch obu ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto, które wcześniej było w zamrażalniku.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem i piec oba placki jednocześnie przez ok. 25-30 minut (do czasu upieczenia się bezy i zarumienienia kruchego ciasta). Jeśli nie macie termoobiegu to każdy placek należy piec osobno w temp. 200 st. C z funkcją góra-dół (wtedy też należy pamiętać o tym, by bezę na drugi placek kłaść dopiero przed pieczeniem).
  6. Oba ciasta po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Przygotować krem: w tym celu miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksując, dodawać łyżka po łyżce masę krówkową i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  8. Na jednym blacie ciasta wyłożyć krem z masła i masy krówkowej, wyrównać. Następnie na wierzch nałożyć drugi blat ciasta (najpierw pozbawiając go papieru do pieczenia, który był na spodzie).
  9. Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin (minimum 3), a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki na ok. 30 minut, by łatwiej się kroiło. Smacznego!

ciasto hukzulka przepis
krem z masłem
beza z kisielem

ciasto z kruchym

krem z masą krówkową
ciasto na święta

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.