ciasto jajko sadzone

Ciasto Jajko sadzone


Ciasto Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc. Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm.


Ciasto Jajko sadzone – Składniki:

Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do Tiramisu) – ok. 200 g
  • 2 łyżki soku z cytryny (do ponczu)
  • 150 ml ciepłej wody (do ponczu)

Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
  • 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku) – ok. 150 g

Ciasto Jajko sadzone – Dodatkowe składniki:

  • 1 galaretka winogronowa (przezroczysta)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (będą potrzebne i brzoskwinie i syrop)
  • 300 ml syropu z brzoskwiń (można pominąć i zastąpić np. gorącą wodą)

sernik na zimno jajko sadzone
jajko sadzone sernik na zimno

Przepis na ciasto Jajko sadzone:

  1. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Następnie w misie miksera zmiksować ze sobą twaróg sernikowy z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i cukrem pudrem. Kolejno wmieszać do masy ubitą na sztywno (w osobnej misie) śmietankę kremówkę – najlepiej za pomocą szpatułki i tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć ją folią spożywczą, a następnie na jej dnie poukładać biszkopty.
  4. Przygotować poncz: około 150 ml ciepłej wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowanym ponczem posmarować biszkopty kilka razy za pomocą pędzelka. Do nasączenia biszkoptów zużyłam ok. 1/3 ponczu.
  5. Na biszkopty wylać wcześniej przygotowaną masę serową.
  6. Brzoskwinie odsączyć z syropu, a następnie poukładać je na masie serowej, lekko wciskając w masę. Wstawić blaszkę z ciastem do lodówki, by masa sernikowa stężała.
  7. W międzyczasie gorącą wodę wymieszać z syropem brzoskwiniowym i podgrzać, by płyn był dość gorący, ale nie wrzący. Zdjąć z palnika. Wrzucić do tego galaretkę winogronową w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, a masa sernikowa będzie już dość zwarta, to wylać galaretkę na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!


ciasto jajko sadzone z brzoskwiniami i galaretką

ciasto jajko sadzone z brzoskwiniami

ciasto jajko sadzone z twarogiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.