Ciasto Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc. Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm.
Ciasto Jajko sadzone – Składniki:
Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do Tiramisu) – ok. 200 g
- 2 łyżki soku z cytryny (do ponczu)
- 150 ml ciepłej wody (do ponczu)
Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka)
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej
- 6 czubatych łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku) – ok. 150 g
Ciasto Jajko sadzone – Dodatkowe składniki:
- 1 galaretka winogronowa (przezroczysta)
- 150 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (będą potrzebne i brzoskwinie i syrop)
- 300 ml syropu z brzoskwiń (można pominąć i zastąpić np. gorącą wodą)
Przepis na ciasto Jajko sadzone:
- Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
- Następnie w misie miksera zmiksować ze sobą twaróg sernikowy z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i cukrem pudrem. Kolejno wmieszać do masy ubitą na sztywno (w osobnej misie) śmietankę kremówkę – najlepiej za pomocą szpatułki i tylko do czasu połączenia się składników.
- Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć ją folią spożywczą, a następnie na jej dnie poukładać biszkopty.
- Przygotować poncz: około 150 ml ciepłej wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowanym ponczem posmarować biszkopty kilka razy za pomocą pędzelka. Do nasączenia biszkoptów zużyłam ok. 1/3 ponczu.
- Na biszkopty wylać wcześniej przygotowaną masę serową.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, a następnie poukładać je na masie serowej, lekko wciskając w masę. Wstawić blaszkę z ciastem do lodówki, by masa sernikowa stężała.
- W międzyczasie gorącą wodę wymieszać z syropem brzoskwiniowym i podgrzać, by płyn był dość gorący, ale nie wrzący. Zdjąć z palnika. Wrzucić do tego galaretkę winogronową w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, a masa sernikowa będzie już dość zwarta, to wylać galaretkę na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!
