Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszne, proste i szybkie ciasto z owocami. Do tego wypieku można użyć zarówno jagód świeżych, jak i mrożonych. Szybkie ciasto, w sam raz do popołudniowej kawy :) Przepis dotyczy blachy o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm.
Ciasto jogurtowe z jagodami – Składniki:
- 450g mąki pszennej (czyli 3 szklanki mąki) + 3 łyżeczki do oprószenia owoców
- 210g cukru – 1 szklanka
- 4 jajka
- 300g jogurtu greckiego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g jagód (użyłam mrożonych)
- składniki na polewę: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% + 2 czubate łyżki cukru pudru
Ciasto jogurtowe z jagodami – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- Jagody – jeśli używacie świeżych to należy najpierw je umyć, a następnie osuszyć i oprószyć mąką. Zaś jeśli używacie mrożonych to trzeba je rozmrozić i odsączyć na sitku, a kolejno oprószyć delikatnie mąką.
- Blaszkę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 1/2 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 2/3 jagód, wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, a następnie posypać resztą jagód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasta lukrem (czyli śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem). Smacznego!
Czy to ciasto jest wilgotne? Nie jest suche?
Robił już ktoś to ciasto? Wygląda pysznie
Jaki rozmiar blaszki?
Blaszka o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm
Chciałabym zapytać o wymiary blaszki do ciasta?pozdrawiam
Blaszka o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm