Szybkie ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami
Ciasta biszkoptowe Ciasta z owocami Przepis na ciasto z owocami Słodkości

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 50 minut | Porcje : 16 kawałków

Ciasto z truskawkami jogurtowe – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :)


Ciasto jogurtowe z truskawkami przepis

To lekkie ciasto z truskawkami to hit na upały. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, by powstało pyszne ciacho! Jest to także szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami, gdyż jego wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i gotowe! Poza jogurtem daję tu jeszcze odrobinę oleju, więc jest to też ciasto z truskawkami na oleju, o które często mnie pytacie. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc powinien udać się każdemu, zwłaszcza, gdy będzie podążać za moim przepisem krok po kroku. Tak więc jeśli lubicie truskawki i macie ochotę na ciasto z ich udziałem, to gorąco zachęcam do testowania mojego sprawdzonego przepisu.

Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki:

  • ok. 300 g truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej  (ok. 300 g)(*szklanka=250 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g) (*szklanka=250ml)
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16 g cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

pyszne i proste ciasto jogurtowe z truskawkami

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, co pozwoli uniknąć zakalca.
  2. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie).
  4. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
  5. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
  7. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI


ciasto jogurtowe z truskawkami

 

4.5 / 5 ( 215 głosów )

171 thoughts on “Ciasto jogurtowe z truskawkami”

  1. Zamiast posypać cukrem pudrem polalam galaretka wyszło super, następnym razem spróbuję na wierzch dać bitą śmietanę lub masę karpatkowa powinno wyjść super. Dzięki za przepis będę improwizowac i eksperymentować z owocami i dodatkami na wierzch. ☺️☺️☺️

  2. Ciasto super! Szybki, prosty i łatwy przepis. Zrobiłam ze śliwkami, wyszło genialnie, a że za słabo odsączyłam owoce – wyszedł mały zakalec, ale mimo to ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka! Będziemy robić z innymi owocami na pewno!

  3. Ciasto proste i szybkie oraz smaczne. Nie traciłam czasu na ubijanie jajek z cukrem. Dodałam wszystkie składniki na raz (nie były też w temperaturze pokojowej) i wymieszałam je na szybko łyżką. Owoce były mrożone, tylko dobrze odsączone i obsypane mąką ziemniaczaną. Wyrosło super, owce utrzymały się na wierzchu. Ciasto jest lekkie, wilgotne, puszyste i pyszne. Polecam.

  4. Ciasto mega !!! Wilgotne, nie za słodkie, idealne z sezonowymi owocami. Szybkie w wykonaniu. Podbiło serce moje, rodziców i teściów :) robiłam z podwójnej porcji, na dużą prostokątną blachę :)

    1. SUPER ciacho…… poszlo jak woda , nawet na jutro nie zostalo….. W niedziele mam gosci- bedzie znowu jogurtowo-truskawkowo. Musialam przetlumaczyc na niemiecki bo robi kariere…. Dziekuje !

  5. Za pierwszym razem ciasto wyszło znakomite, dziś niestety zakalec. Chyba truskawki były zbyt dojrzałe. Sezon na nie już się kończy. Z jakimi owocami wyjdzie? Maliny, truskawki? I w jakiej ilości?

    1. Poprawka,własnie upiekłam 5,wczoraj mąż zjadł prawie cały.Dzisiaj zrobiłam połowę z malinami i też jest pyszny.Następny spróbuje z jagodami, bo niestety truskawki się kończą,ale samo ciasto jest tak pyszne,że będę próbowała z różnymi owocami.

        1. Można piec z termoobiegiem czy nie warto nawet próbować. U mnie niestety piekarnik tylko z termoobiegiem

          1. Można piec. Ustawić temperaturę o 20 stopni mniejszą i obserwować pod koniec pieczenia :)

  6. Ciasto super! Dziekuje za przepis. Ja zmienilam tylko troche w kwesti opruszania maka i zastapilam kasza manna. No i mieszalam palka a nie mikserem. Wyszlo super puszyste :) polecam goraco

  7. Witam,

    czy zamiast jogurtu naturalnego mozna uzyc serka mascarpone? akurat mam w lodowce i sie zastanawiam czy mozna go wykorzystać :)

  8. Czy zamiast oleju moze byc oliwa z oliwek? A jeśli musi byc zwykły olej to czy moze byc Kujawski? Ciasto wyglada przepysznie. Zabieram sie za pieczenie w ten weekend

  9. Przepis świetny
    Mimo, że dużo piekę, bo mam w domu łasucha, to pierwszy raz od dawna wyszedł mi… zakalec nie znaczy to, że blaszka nie zniknęła w kilka godzin jadł, aż się uszy trzęsły
    Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie mi lepiej

    1. Czasami wystarczy chwilę za długo mieszać składniki, nierówno wymieszać proszek, nie wyciągnąć odpowiednio wcześniej składników z lodówki ;) albo kiepsko odsączyć owoce i zakalec gotowy. Trzymam kciuki za następny raz ;)

  10. Ja już też kolejny raz piekę,nawet Ci, co rzekomo nie lubią mokrych ciast – chwalą. Bardzo dziękuję,że się podzieliłaś przepisem.

  11. Pychotka zrobilam dzis i juz nic nie ma :) łatwy i prosty przepis jesli ktos jest lasuchem to polecam zrobic wszystko x2 ;)

  12. przepis rewelacyjny! ciasto wyszło miekkie , puszyste. Ja dałam caly jogurt greci ( 400 g) i po wyrobieniu cukru z jajkami wszytstkie składniki mieszalam drewnianą łopatka, a nie mikserem :) a ciast po wylaniu osypałam warstwą mąki tak jak w przepise. Piekłam ok 55 minut. Nastepnym razem wypróbuje z innymi owocami albo jeszcze raz z truskawkami ale z podwójnej porcji skladników na wieksza blaszkę , bo ta 24X24 jest troche mała..

  13. Nigdy nie przesiewam maki, nie trzymam składników w temperaturze pokojowej, zawsze dodaje tylko dokładna ilość składników i ubijam jajka na puch.

  14. Zjadłabym sobie teraz :P Pięknie wygląda Mi się jogurtowe zawsze przypala Muszę Twój przepis wypróbować może isę uda ;)

    1. a co do przypalania to dużo też zależy od użytej blaszki :P np. moja czarna blaszka jakoś szybciej przypieka niż srebrne ;)

  15. a robiła Pani tak jak w przepisie dokładnie? :) truskawki warto powybierać te bardziej twarde, co mniej soku puszczają ;)

  16. W przerwie między 3 ciastami co potrzebują schłodzenia w lodowce, ktore piekę dla babci męza na imieniny☺piekę własnie to jogurtowe z truskawkami (ciekawe czy wyjdzie) tak czy siak to do kawki jak cos to do domu i się zje

  17. Jestem pod wrażeniem. …tyle pozytywnych komentarzy az sama spróbuje upiec bo takie ciasta mi nigdy nie wychodzą. Pozdrawiam wszystkich

    1. A poukładała Pani truskawki przeciętą stroną do góry i dobrze je odsączyła? Posypała wierzch ciasta mąką? Może truskawki były za bardzo dojrzałe.

      1. Tak truskawki zostaly poukładane przecieta strona do góry,natomiat nie posypałam wierzchu ciasta mąką :( .Mimo zakalca ciasto zostało bardzo szybciutko zjedzone ;) ,na dniach będę piekła jeszcze raz – zobaczymy czy teraz się uda .Pozdrawiam

        1. To trzymam kciuki! :) Jak są mocno twarde odmiany, to nie trzeba poprószyć mąką, ale przy dojrzałych lepiej posypać, albo same truskawki otoczyć w mące ;)

      1. Może zrobiła Pani coś nie tak? Truskawki dobrze Pani osuszyła? i postępowała tak jak w przepisie? Większości zakalec nie wyszedł, mi też nie, więc to nie wina przepisu ;) i błąd leży gdzieś w Pani wykonaniu, za bardzo dojrzałych i źle osuszonych owocach lub w piekarniku. Pozdrawiam

    1. 300g mąki, czyli 2 szklanki po 250 ML !
      250ml to nie to samo co 250g ;)
      1 szklanka mąki o takiej pojemności ma ok. 145-155g ;)
      Pozdrawiam :)

    1. Oprószyła Pani wierzch mąką?
      Poukładała truskawki przekrojoną częścią do góry?
      I osuszyła dokładnie truskawki?

    1. a posypała Pani wierzch ciasta delikatnie mąką? nie powinny wtedy wpaść, chyba,ze są bardzo soczyste i ciężkie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.