Szybkie ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :)


Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki:

  • ok. 300g truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej  (ok. 300g)(*szklanka=250ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml)
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

pyszne i proste ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie).
  4. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
  5. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
  7. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI


ciasto jogurtowe z truskawkami

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

162 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z truskawkami

  1. Malgosia :

    Zamiast posypać cukrem pudrem polalam galaretka wyszło super, następnym razem spróbuję na wierzch dać bitą śmietanę lub masę karpatkowa powinno wyjść super. Dzięki za przepis będę improwizowac i eksperymentować z owocami i dodatkami na wierzch. ☺️☺️☺️

  2. Mama dziewiareczka :

    Ciasto super! Szybki, prosty i łatwy przepis. Zrobiłam ze śliwkami, wyszło genialnie, a że za słabo odsączyłam owoce – wyszedł mały zakalec, ale mimo to ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka! Będziemy robić z innymi owocami na pewno!

  3. Bebe :

    Ciasto proste i szybkie oraz smaczne. Nie traciłam czasu na ubijanie jajek z cukrem. Dodałam wszystkie składniki na raz (nie były też w temperaturze pokojowej) i wymieszałam je na szybko łyżką. Owoce były mrożone, tylko dobrze odsączone i obsypane mąką ziemniaczaną. Wyrosło super, owce utrzymały się na wierzchu. Ciasto jest lekkie, wilgotne, puszyste i pyszne. Polecam.

  4. Kasia :

    Ciasto mega !!! Wilgotne, nie za słodkie, idealne z sezonowymi owocami. Szybkie w wykonaniu. Podbiło serce moje, rodziców i teściów :) robiłam z podwójnej porcji, na dużą prostokątną blachę :)

    • Magda :

      SUPER ciacho…… poszlo jak woda , nawet na jutro nie zostalo….. W niedziele mam gosci- bedzie znowu jogurtowo-truskawkowo. Musialam przetlumaczyc na niemiecki bo robi kariere…. Dziekuje !

  5. Elans :

    Za pierwszym razem ciasto wyszło znakomite, dziś niestety zakalec. Chyba truskawki były zbyt dojrzałe. Sezon na nie już się kończy. Z jakimi owocami wyjdzie? Maliny, truskawki? I w jakiej ilości?

    • ŻONA I MAMA :

      Poprawka,własnie upiekłam 5,wczoraj mąż zjadł prawie cały.Dzisiaj zrobiłam połowę z malinami i też jest pyszny.Następny spróbuje z jagodami, bo niestety truskawki się kończą,ale samo ciasto jest tak pyszne,że będę próbowała z różnymi owocami.

  6. Ania :

    Ciasto super! Dziekuje za przepis. Ja zmienilam tylko troche w kwesti opruszania maka i zastapilam kasza manna. No i mieszalam palka a nie mikserem. Wyszlo super puszyste :) polecam goraco

  7. Ola :

    Witam,

    czy zamiast jogurtu naturalnego mozna uzyc serka mascarpone? akurat mam w lodowce i sie zastanawiam czy mozna go wykorzystać :)

  8. Ula :

    Czy zamiast oleju moze byc oliwa z oliwek? A jeśli musi byc zwykły olej to czy moze byc Kujawski? Ciasto wyglada przepysznie. Zabieram sie za pieczenie w ten weekend

  9. Ola :

    Przepis świetny
    Mimo, że dużo piekę, bo mam w domu łasucha, to pierwszy raz od dawna wyszedł mi… zakalec nie znaczy to, że blaszka nie zniknęła w kilka godzin jadł, aż się uszy trzęsły
    Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie mi lepiej

    • SłodkaBabeczka :

      Czasami wystarczy chwilę za długo mieszać składniki, nierówno wymieszać proszek, nie wyciągnąć odpowiednio wcześniej składników z lodówki ;) albo kiepsko odsączyć owoce i zakalec gotowy. Trzymam kciuki za następny raz ;)

  10. Grażka :

    Ja już też kolejny raz piekę,nawet Ci, co rzekomo nie lubią mokrych ciast – chwalą. Bardzo dziękuję,że się podzieliłaś przepisem.

  11. Marta :

    przepis rewelacyjny! ciasto wyszło miekkie , puszyste. Ja dałam caly jogurt greci ( 400 g) i po wyrobieniu cukru z jajkami wszytstkie składniki mieszalam drewnianą łopatka, a nie mikserem :) a ciast po wylaniu osypałam warstwą mąki tak jak w przepise. Piekłam ok 55 minut. Nastepnym razem wypróbuje z innymi owocami albo jeszcze raz z truskawkami ale z podwójnej porcji skladników na wieksza blaszkę , bo ta 24X24 jest troche mała..

  12. Ewelina Kochanska Brzozowski :

    Nigdy nie przesiewam maki, nie trzymam składników w temperaturze pokojowej, zawsze dodaje tylko dokładna ilość składników i ubijam jajka na puch.

  13. Marcela Gryz :

    Zjadłabym sobie teraz :P Pięknie wygląda Mi się jogurtowe zawsze przypala Muszę Twój przepis wypróbować może isę uda ;)

    • Kulinarne przeboje :

      a co do przypalania to dużo też zależy od użytej blaszki :P np. moja czarna blaszka jakoś szybciej przypieka niż srebrne ;)

  14. Kulinarne przeboje :

    a robiła Pani tak jak w przepisie dokładnie? :) truskawki warto powybierać te bardziej twarde, co mniej soku puszczają ;)

  15. Kryspina :

    W przerwie między 3 ciastami co potrzebują schłodzenia w lodowce, ktore piekę dla babci męza na imieniny☺piekę własnie to jogurtowe z truskawkami (ciekawe czy wyjdzie) tak czy siak to do kawki jak cos to do domu i się zje

  16. Eula :

    Jestem pod wrażeniem. …tyle pozytywnych komentarzy az sama spróbuje upiec bo takie ciasta mi nigdy nie wychodzą. Pozdrawiam wszystkich

    • SłodkaBabeczka :

      A poukładała Pani truskawki przeciętą stroną do góry i dobrze je odsączyła? Posypała wierzch ciasta mąką? Może truskawki były za bardzo dojrzałe.

      • Anonim :

        Tak truskawki zostaly poukładane przecieta strona do góry,natomiat nie posypałam wierzchu ciasta mąką :( .Mimo zakalca ciasto zostało bardzo szybciutko zjedzone ;) ,na dniach będę piekła jeszcze raz – zobaczymy czy teraz się uda .Pozdrawiam

      • SłodkaBabeczka :

        Może zrobiła Pani coś nie tak? Truskawki dobrze Pani osuszyła? i postępowała tak jak w przepisie? Większości zakalec nie wyszedł, mi też nie, więc to nie wina przepisu ;) i błąd leży gdzieś w Pani wykonaniu, za bardzo dojrzałych i źle osuszonych owocach lub w piekarniku. Pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka :

      300g mąki, czyli 2 szklanki po 250 ML !
      250ml to nie to samo co 250g ;)
      1 szklanka mąki o takiej pojemności ma ok. 145-155g ;)
      Pozdrawiam :)

    • SłodkaBabeczka :

      Oprószyła Pani wierzch mąką?
      Poukładała truskawki przekrojoną częścią do góry?
      I osuszyła dokładnie truskawki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.