Ciasto Kinder Country bez pieczenia – znacie batonik Kinder Country? Ja go wręcz uwielbiam :)) Swego czasu miałam umowę z Mężem, że na wszelkie okazje nie chcę kwiatków, tylko bukieciki z tych batoników :) Jeśli uwielbiacie łakocie jak ja, to na pewno zasmakuje Wam to ciasto :) Jego plusem jest również to, że bardzo szybko się je robi. W sezonie zimowym, gdy czekoladę można schłodzić za oknem, wykonanie tego ciasta zajmuje niecałe 20 minut! :) Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 23,5 x 23,5 cm.
Ciasto Kinder Country bez pieczenia – Składniki:
- ok. 140g herbatników (u mnie 2 rzędy ciastek – 10 opak. Mini Betini)
- 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100g)
- 330ml śmietanki 30% UHT
- 250g serka mascarpone
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g)
- 3,5 szklanki (o poj. 250ml) pszenicy w miodzie (mogą być płatki Kangus lub Miami Miodziaki z Biedronki) – 2,5szklanki płatków (do masy ze śmietany) + 1 szklanka na wierzch ciasta
Ciasto Kinder Country bez pieczenia – Wykonanie:
- Blaszkę o wymiarach 23,5cm x 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Ostudzić (zimową porą można wystawić za okno, by się szybko schłodziła).
- W drugiej kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Ostudzić.
- Śmietankę kremówkę 30% (najlepiej UHT) ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce mascarpone, dalej miksując.
- Dwie czubate łyżki z powyższej masy śmietanowo-mascarponowej wymieszać za pomocą łyżki z rozpuszczoną, ostudzoną mleczną czekoladą.
- Pozostała masę ze śmietany i mascarpone wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Następnie dodać 2,5 szklanki pszenicy w miodzie i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników, a na niej wcześniej przygotowaną masę z mleczną czekoladę. Na wierzch ciasta wysypać szklankę pszenicy w miodzie. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by masa odpowiednio stężała (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Uwielbiam tą stronę. Przepisy są rewelacyjne ! Piekę słodkości razem z dziećmi i za każdym razem jest pychotaaaa :)
Witam
Czy można dać ryż preparowany zamiast przenicy ?
Czy zamiast płatków można dać ryż prefarowany??
Ile moze stac w lodowce? Moge zrobić w czwartek jezeli impreze mam w sobote?
Myślę, że do soboty płatki za bardzo nasiąkną kremem.
Może zrob w piątek
Ulubione ciasto mojej rodzinki pychotaaaaa
Kasiu to w lupcu moge liczyc ze je spróbuje
Koniecznie Bella
czy herbatniki pod wpływem masy nie zrobiły się miękkie??
Robią się nieco miękkie – tak standardowo jak to w ciastach bez pieczenia ;) na tyle, by móc łatwo kroić ciasto.
ciasto pychotka :-)
Robiłam wiele razy mąż najbardziej zadowolony :) słodkie jak miód:P
Ja też takie ciasto już robiłam i zawsze wszystkim smakuje
A mozna dodać śmietanka 36%?
Ciasto pyszne!!! Robiłam już 2 razy :D Dzięki za przepis :)
Jest pyszne ❤
My też robiłyśmy i było świetne ! Następnym razem więcej białej czekolady !
Polecam ☺
Pyszne potwierdzam
Ciasto pyszne czeka w lodowce, wcześniej robiłam z innego przepisu ale ten jest podobny
Nie rozumiem tego jak w kopieli wodnej rozpuścić czekoladę
W garnku zagotować wodę, czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki i metalową miseczkę włożyć do garnka z wodą:) i zacznie się rozpuszczać :)
Kąpiel wodna polega na tym, że do garnka z wrzącą wodą wstawiamy mniejsze naczynie z połamaną na kostki czekoladą. Gotujemy wodę na małym ogniu, aż czekolada w naczyniu się rozpuści ;)
Hmm. Ciasto wygląda przepysznie i napewno tak smakuje ale strasznie kaloryczne i to jest minus :)
Zrobiłam ale bardzo słodkie!
Jest pyszne polecam
Jest pyszne. Tylko pszenica taka gumiasta zrobiła się w tym kremie. I to jedyny minus jak dla mnie.
Uwielbiam kinder country ale też mnie zniechęca to, że kangusy mi odwilgły. Zastanawiam się co zrobić żeby były chrupkie. A tak to ciasto mi smakowało bardzo. Gdyby dodac faktycznie więcej białej czekolady. Mam przepis na ciasto z dwiem białymi i krem wychodzi stabilniejszy.
polecam <3
Ciasto super!!!!! Pysszzzzzneeeeeeeeeeeee!!! Własnie zrobiłam już 2 raz, stoi w lodówce :) Dzięki za przepis!
Uwielbiam batoniki Kinder Country! Będę musiała wypróbować zrobić to ciasto :)