Ciasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście .
Składniki
- Składniki na biszkopt:
- Jajko 6 jajek
- Cukier 1 szklanka
- Mąka tortowa 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kakao 1 pełna łyżeczka
- Miód 1 łyżeczka
- Składniki na krem:
- Mąka tortowa 4 łyżki z górką
- Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką
- Jajko 4 średnie jajka
- Mleko 650ml
- Masło pół kostki
- Cukier 150g
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Dodatkowo:
- Masa krówkowa słodzona
- Orzechy włoskie
- Cukier 2 łyżeczki
- Woda
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać cukier. Potem przesiane obi mąki z proszkiem. Na koniec dodać kakao i miód, wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 170C przez ok. 30-35minut (do `suchego patyczka`). Ostudzić. przekroić biszkopt wzdłuż na 2 płaty.
- Mleko wlać do garnka, dodać cukier zwykły, cukier waniliowy i masło, zagotować. Jajka zmiksować z mąką tortową i ziemniaczaną. Masę dodać do mleka i gotować aż całość zacznie gęstnieć. Uważać, by nie zrobiły się grudki.
- Przygotować poncz (bezalkoholowy ;p). Z 1 cytryny wycisnąć sok, dodać cukier, dodać odrobinę wody (dopełnić do 125ml – połowy szklanki).
- Każdy płat ciasta nasączyć ponczem cytrynowym (nie trzeba zużywać całego ponczu – skropić tak, by ciasto było wilgotne wg naszych upodobań).
- Na dolny płat ciasta wyłożyć krem, wyrównać, nałożyć drugi blat. Wierzch posmarować masą krówkową, posypać orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki, by krem zgęstniał. Smacznego!
- UWAGA! Jeśli zamiast gotowej masy krówkowej używacie mleka skondensowanego słodkiego, to należy puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.
Na jaką blaszkę robiłaś ciasto?
Czy można zamiast tej masy, dodać roztopione krówki na kąpieli wodnej ? :)
Można ;)
mam pytanie co do przepisu w jaki sposob dodac mase z jaj i maki dodac do mleka zeby nie powwsstaly kluchy ani grudki?
Wystarczy wlewać stopniowo i mieszać najlepiej trzepaczką ;) Gdyby ewentualnie powstały grudki, to można masę zmiksować ;)
co do przepisu to mam pytanie jak dodac do mleka ta mase z jajkami i maka tak zeby nie wyszly kluchy i grudki
mmm ; )
No nie, to moje ulubione ciasto :P chyba zrobię je sobie :)
bardzo smaczne ciasto robiłam je kilka pycha pycha:)
I znowu sobie tylko popatrzę!
piekłam podobne…super :)
Pyszne ciacho.
Mniam :)
Mniam
zjadłabym:)
upiekę w ferie! zawsze uwielbiałam te ciasto ! ♥
Juz raz robilam z tego przepisu i wlasnie zabieram sie jeszcze raz pyszne i to połączenie krówki budyniu i cytryny mniam :)
To się bardzo cieszę, że zasmakowało Ci moje połączenie smaków ;)
zainwestuj w nowa foremke ;)
O tak:) Ciasto krówka zawsze wszystkim smakuje:D A to wygląda bardzo apetycznie.
Proszę podrzuć mi trochę, jutro mam rodzinną imprezę chętnie wykorzystam. Ciasto krówka jest bardzo smaczne piekła już nie raz z podobnego przepisu:)
uwielbiam krówkę:) jedno z lepszych ciast jakie jadłam:) twoje wygląda wspanialeeeeee
Mniam mniam :) wygląda perfekcyjnie:)) musze spróbować z tym ponczem cytrynowym:)
Naprawdę pysznie wygląda! Mniam!
wygląda przepysznie :) zjadłabym!
Smacznie wygląda;)
Najlepsze wypieki! Krówka to jest to:) Zapraszamy na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
najważniejsze, że smaczne!:)
Jest po prostu przepiękne!
jak ja bym teraz do Ciebie na tą krówkę się teleportowała!;)
Bardzo smakowita ta wariacja :-) Apetycznie wygląda!
Zapraszam do mnie na małe Candy.
Pozdrawiam!
to było kiedys moje ulubione ciasto :) jedno z pierwszych jakie w zyciu robiłam :)
lubię takie wypieki ;-) super wygląda