Szybkie ciasto Lion na herbatnikach bez piekarnika

Ciasto Lion


Ciasto Lion to kolejne ciasto do kolekcji w kategorii ‘bez pieczenia’. Połączenie słodkiego kajmaku, batoników Lion oraz bitej śmietany na pewno zdobędzie serca miłośników słodkości :) Inspirowałam się Zjem to , lecz proporcje ciasta są moje, a gorzką czekoladę zamieniłam na mleczną.  Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, więc może skusicie się i zrobicie je jeszcze na te Święta Wielkanocne?

Więcej ciast bez pieczenia znajdziecie tutaj: Przepisy na ciasta bez pieczenia

Ciasto Lion – Składniki:

  • Herbatniki maślane – ok. 350g
  • Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g)
  • Mascarpone – 500g
  • Kajmak w puszce – 1 puszka (460g)
  • Śmietana kremówka – 660ml
  • Śmietan-fix – 3 opakowania
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Mleczna czekolada – 70g

 

Przepyszne ciasto Lion bez pieczenia


Ciasto Lion – Wykonanie:

  1. Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
  2. W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrówanać. Posypać wierzch startą czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
  4. PS. Dodatkowy batonik można poświęcić na ozdobienie wierzchu ciasta – tak jak na załączonych zdjęciach.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

27 odpowiedzi na “Ciasto Lion

  1. Ela :

    Mam pytanie – w innych przepisach pisze zeby mascarpone polaczyc z ubita smietanka a tu zeby tylko sam serek wymieszac z karmele. I to bedzie ok ?

  2. paxx :

    W weekend mam w planach zrobić, z tymże masę kajmakową pewnie zrobię sam, bo prawie za każdym razem jak kupuję sklepową, to jest scukrzona :/ A tak – gotuję przez 3h mleko skondensowane w puszce i idealna masa gotowa :)

    • SłodkaBabeczka :

      No niestety niektóre firmy, zwłaszcza takie dwie na literę B mają masy z grudkami. Ja polecam jednak wypróbować jeszcze masę z Gostynia :) Póki co nie natrafiłam jeszcze na złą jakościowo krówkę z tejże firmy :)

    • celka :

      wystarczy kupić kajmak ,firmy której jest mleko skondensowane i nie trzeba gotować .A jest naprawde 100 razy lepsze niż podróba ,,Krówka,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.