ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Każdy zachwalał to pyszne ciasto marchewkowe i prosił o przepis.

Ciasto marchewkowe przepis

Niektórym bym mogło się wydawać – no jak to można jeść ciasto z warzyw? A no można! I w dodatku smakuje ono przepysznie! Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty i uda się nawet początkującym w kuchni. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka prostych składników, by powstało ciasto, które przypadnie do gustu każdemu! Nawet tym, którzy za marchewką nie przepadają. Nie jest ona jakoś specjalnie wyczuwalna w cieście. Jedynie nadaje mu nieco słodkawej nuty oraz idealnej wilgotności. Ciasto marchewkowe w smaku przypomina nieco piernik. Zamiast serka mascarpone możecie użyć np. kremowego serka Philadelphia.

To ciasto marchewkowe jest tak proste, że możecie przyrządzić je nawet z dziećmi :) Mi przy mieszaniu suchych i mokrych składników pomagała 2-letnia córka ;) I uwierzcie mi, miała przy tym taką frajdę, że ho ho!

Ciasto marchewkowe z poniższego przepisu, jak już wcześniej wspomniałam, jest super wilgotne, a za razem puszyste. Super uzupełnieniem są kawałki chrupiących orzechów w cieście, a krem z mascarpone to już prawdziwe niebo w gębie!  Ten podstawowy przepis na ciasto marchewkowe tak Cię zachwyci, że będziesz często do niego wracać. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji! :)

Ciasto marchewkowe – Składniki:

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (ok. 1,5 szklanki + 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka rozmiar M
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (1 szklanka)*
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach (2 dość duże sztuki)
  • 100 g z grubsza posiekanych orzechów włoskich

Składniki na krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
  • szczypta soli

*szklanka o pojemności  250 ml

Dodatkowe składniki do ozdobienia ciasta marchewkowego:

  • 1 garść (ok. 30 g) orzechów włoskich lub marcepanowe marchewki

marchewka ciasto proste ciasto

ciasto marchewkowe przepis
ciasto marchewkowe proste

Przepis na ciasto marchewkowe:

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Orzechy włoskie z grubsza posiekać.
  4. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  5. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, cukier drobny do wypieków, ekstrakt z wanilii oraz olej. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej (ale tylko do czasu połączenie się składników, by zbytnio nie napowietrzać masy).
  6. Do miski z masą jajeczną wsypywać stopniowo mieszankę z mąką i mieszać do czasu wyczerpania się składników (i również tylko do czasu połączenia się składników). Na koniec wrzucić posiekane orzechy oraz marchewkę i wymieszać, by powstała jednolita masa.
  7. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm posmarować cienko masłem, a następnie dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
  8. Piekarnik nagrzać do 170 st. C i piec ciasto przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  9. Po ostudzeniu przekroić ciasto po środku (tak jak na załączonym zdjęciu), by uzyskać 2 kawałki ciasta (nie kroję go wzdłuż, ponieważ ciasto wychodzi dość niskie – ewentualnie jeśli chcielibyście, to możecie użyć mniejszej blaszki, ciasto wyjdzie wyższe i wtedy można je przekroić w poprzek całej jego grubości, by uzyskać 2 blaty).

Jak zrobić krem do ciasta marchewkowego?

  1. Miękkie masło wraz ze szczyptą soli utrzeć za pomocą miksera na jasny puch. Następnie łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone i cały czas miksować na niedużych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz łyżkę miodu. Posmakować i w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzidłem (cukrem lub miodem).

Ciasto marchewkowe z kremem 

  1. Ciasto marchewkowe ostudzone i przekrojone na 2 blaty tej samej grubości (można też wzdłuż – wtedy ciasto będzie niższe i warstwa kremu też będzie mniejsza bądź tak jak pisałam wyżej -> można użyć mniejszej blaszki i wtedy ciasto przekroić wzdłuż na 2 cienkie blaty) oddzielić od papieru do pieczenia. Na dnie blaszki ponownie ułożyć kawałek papieru, a na nim jeden blat ciasta.
  2. Krem z mascarpone podzielić na dwie równe części.
  3. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu, a na wierzch nałożyć drugi blat ciasta. Wierzch ciasta marchewkowego posmarować resztą kremu.
  4. Wierzch dowolnie przyozdobić (ja użyłam w tym celu orzechów włoskich, ale można także wykorzystać np. małe marchewki z marcepanu). Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, do czasu aż krem całkowicie stężeje. Kroić po schłodzeniu. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na proste ciasta, to polecam przepis na proste ciasto z brzoskwiniami na oleju oraz przepis na murzynka.


ciasto marchewkowe z kremem
przepis na ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe prosty przepis

ciasto marchewkowe wilgotne

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Ciasto marchewkowe

  1. Marta :

    Uwielbiam to ciasto jak i cała moja rodzina. Bardzo lubimy je przy kawie, z Pani przepisu wychodzi po prostu idealne do popołudniowej kawki. Dobrze, że dzieli się Pani z nami swoimi przepisami, bo jakby ich nie było to nie wiem co bym zrobiła do kawy :-)

  2. Monika :

    Zamiast kremu wyszło mi coś na kształt…masła, na dodatek z masy wypłynął jakiś płyn, chyba muszę się pogodzić z tym
    że nie po drodze mi z masami…ech..

    • SłodkaBabeczka :

      Prawdopodobnie za długo Pani miksowała, przez co masa za bardzo się ociepliła i zwarzyła. Bądź też obroty miksera były za wysokie. Serek mascarpone powinien być schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.