Przepyszne maślankowe ciasto z truskawkami
Ciasta z owocami Przepis na ciasto z owocami Słodkości

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Kuchnia : Polska

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.

Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.


Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (ok. 210g)
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16g lub prawdziwy cukier waniliowy)
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki (ok. 375g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha)
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:

  • ok. 400-500 g truskawek

*szklanka o pojemności 250 ml

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie: 

  1. Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę, a następnie delikatnym strumieniem wlać oliwę z oliwek (lub olej).
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać łyżka po łyżce do ciasta i mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  4. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przygotować kruszonkę wg tego wpisu: Kruszonka – przepis – najlepszy! (do tego ciasta użyłam połowy porcji, czyli 50g masła, 50g cukru i 100g mąki pszennej)
  6. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Poukładać na wierzchu ciasta (najlepiej by były to niezbyt miękkie truskawki i nie kroję ich na mniejsze kawałki – co pozwala uniknąć ewentualnego zakalca; zbyt dojrzałe truskawki mogą puścić zbyt wiele soku i zakalec murowany). Całość oprószyć kruszonką.
  7. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec  przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego!

UWAGA: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Polecam również przeczytać wpis: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?

Może zaciekawią Cię również poniższe przepisy:

4.7 / 5 ( 97 głosów )

29 thoughts on “Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką”

  1. Ja do tego ciasta dodaje pół szklanki wody mineralnej gazowanej.nie daje papieru.smaruje blache i wysypuje bułką.

    1. Tak jak podane we wstępie przepisu ;)
      “Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.”

  2. To ciasto, które nigdy mnie jeszcze nie zawiodło!
    Robię je z jagodami, śliwkami, truskawkami, malinami… a nawet porzeczkami i zawsze mi wychodzi!
    Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto!

  3. Przepis znany od dawna i ciasto bardzo dobre tylko ja nie daję cukru waniliowego.
    Ciasto całoroczne, można dać różne owoce lub rabarbar wtedy jest kwaskowe i też pycha.

    1. Nie. Ma być tak jak napisałam 1 pierwszym punkcie: “Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.”

  4. Dzisiaj robiłam robię to ciasto z różnymi owocami a jesienią z jabuszkami na wierzch ciasta daje jeszcze kruszonkę pycha

    1. teoretycznie można, ale ciężko stwierdzić, czy potem nie puszczą za dużo soków, bo nie wiem w jakiej ‘kondycji’ były zamrożone

    2. najlepiej je rozmrozic, odsaczyc na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem i wtedy dać do ciasta :) ewnetualnie oprószyć je delikatnie mąką, by ta mąka chłonęła nadmiar soków :)

    3. Były świeże. Praktycznie od razu trafiły do zamrażarki bo było ich dużo i nie chciałam żeby się zepsuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here