Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.
Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (ok. 210g)
- 1 opak. cukru wanilinowego (16g lub prawdziwy cukier waniliowy)
- pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 szklanka maślanki
- 2,5 szklanki mąki (ok. 375g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha)
- 50g cukru pudru
- 100g mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
- ok. 400-500 g truskawek
*szklanka o pojemności 250 ml
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie:
- Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę, a następnie delikatnym strumieniem wlać oliwę z oliwek (lub olej).
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać łyżka po łyżce do ciasta i mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
- Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować kruszonkę wg tego wpisu: Kruszonka – przepis – najlepszy! (do tego ciasta użyłam połowy porcji, czyli 50g masła, 50g cukru i 100g mąki pszennej)
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Poukładać na wierzchu ciasta (najlepiej by były to niezbyt miękkie truskawki i nie kroję ich na mniejsze kawałki – co pozwala uniknąć ewentualnego zakalca; zbyt dojrzałe truskawki mogą puścić zbyt wiele soku i zakalec murowany). Całość oprószyć kruszonką.
- Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego!
UWAGA: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Polecam również przeczytać wpis: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
Może zaciekawią Cię również poniższe przepisy:
Ja do tego ciasta dodaje pół szklanki wody mineralnej gazowanej.nie daje papieru.smaruje blache i wysypuje bułką.
Jaki wymiar blaszki?
Tak jak podane we wstępie przepisu ;)
“Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.”
To ciasto, które nigdy mnie jeszcze nie zawiodło!
Robię je z jagodami, śliwkami, truskawkami, malinami… a nawet porzeczkami i zawsze mi wychodzi!
Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto!
Ciasto pyszne, robię często i bardzo szybko znika ☺
Przepis znany od dawna i ciasto bardzo dobre tylko ja nie daję cukru waniliowego.
Ciasto całoroczne, można dać różne owoce lub rabarbar wtedy jest kwaskowe i też pycha.
Ciasto przepyszne
Pychotka polecam gorąco
Wszystko wyszło idealnie. Ciasto przepyszne gorąco polecam
Niebo w gębie
Owoce mogą być mrożone
Nie miałam maślanki dalam kefir i zrobil sie zakalec czy to z tego powodu ? Jak myslicie?
Proszę zapoznać się z wpisem: https://kulinarneprzeboje.pl/zakalec-dlaczego-powstaje-go-uniknac/
Mi to ciasto nigdy się nie udaje zawsze mega zakalec
Polecam zapoznać się z artykułem: https://kulinarneprzeboje.pl/zakalec-dlaczego-powstaje-go-uniknac/
Może odszuka Pani tam odpowiedz, gdzie robi Pani błąd :)
Białek nie ubijać oddzielnie ?
Nie. Ma być tak jak napisałam 1 pierwszym punkcie: “Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.”
Ciasto pyszne! Zrobiłam od razu z podwójnej porcji
czy to jest przepis na dużą blachę?
Dzisiaj robiłam robię to ciasto z różnymi owocami a jesienią z jabuszkami na wierzch ciasta daje jeszcze kruszonkę pycha
Pyszne, polecam! Można zrobić również z jogurtem greckim
Mogę dodać zamrożone truskawki jak nie mam świeżych?
teoretycznie można, ale ciężko stwierdzić, czy potem nie puszczą za dużo soków, bo nie wiem w jakiej ‘kondycji’ były zamrożone
najlepiej je rozmrozic, odsaczyc na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem i wtedy dać do ciasta :) ewnetualnie oprószyć je delikatnie mąką, by ta mąka chłonęła nadmiar soków :)
Były świeże. Praktycznie od razu trafiły do zamrażarki bo było ich dużo i nie chciałam żeby się zepsuły
Edyta Kucharska no to tak jak napisalam wyżej :) rozmrozic, osuszyć i powinno byc ok :)
Moje gotowe, a jak pachnie
Pyszne jest i szybkie
wygląda pysznie :)