ciasto Michałek
Słodkości Wypieki

Ciasto Michałek

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 40 minut | Czas gotowania/pieczenia : 45 minut | Porcje : blaszka o wym. 25 x 36 cm

Uwielbiam wszelkiego rodzaju przekładane ciasta, a także jestem wielką wielbicielką cukierków Michałków i Michaszków, więc ciasto Michałek obowiązkowo musiało się pojawić w naszym domu. Jako, że lubię mocno wilgotne ciasta, to pokusiłam się o delikatne nasączenie blatów ponczem. Wyszło przepysznie!

Ciasto z cukierkami Michałkami

Pewnie już część z Was zauważyła, że bazą tego ciasta jest ten sam biszkopt, co w słynnym Porzeczkowcu. Tak – to ulubione ciasto mojego Męża przeszło małą modyfikację i w ten oto sposób powstało ciasto Michałek. Jego słodycz jest przełamana nieco kwaśnym dżemem porzeczkowym – więc jak dla mnie – połączenie idealne! To ciacho super sprawdzi się jako ciasto na Święta, urodziny i inne uroczystości. Polecam także przepis na sernik krówkowy, który udaje się nawet początkującym w kuchni.

Ciasto Michałek – Składniki:

na formę o wym. 23 x 33 cm (licząc po dolnych brzegach blaszki, a 25 x 36 cm licząc po górnych brzegach blaszki)

Składniki na kakaową masę do biszkoptu:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego – ok. 180 ml
  • 1 szklanka cukru zwykłego – ok. 210 g
  • 1/2 szklanki wody – ok. 125 ml
  • 5 płaskich łyżek kakao – ok. 30 g

Pozostałe składniki do kakaowego biszkoptu:

  • 5 jajek rozmiar M
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru drobnego – ok. 100 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 240 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie, można pominąć):

  • 1/3 szklanki (80 ml) zaparzonej herbaty (niezbyt intensywnej)
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

(do nasączenia blatów ciasta zużyłam nieco więcej niż połowę powyższego ponczu z herbaty i cytryny)

Masa michałkowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 dag cukierków Michałków lub Michaszków
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Cronat Gold) + 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki alkoholu (dałam Advocat) – można pominąć

Krem śmietankowy:

  • 560 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki (z lekką górką) żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody – ok. 60 ml

Dodatkowo:

  • słoiczek (450 g) dżemu porzeczkowego (100 % owoców koniecznie) lub powideł śliwkowych (ewentualnie dżemu wiśniowego)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych prażonych (lub zwykłych, które trzeba wtedy samemu uprażyć na patelni i pozbawić je ciemnej skórki, by uniknąć gorzkiego posmaku)
ciasto z michałkami

Przepis na ciasto Michałek:

Jak przygotować biszkopt do ciasta z dżemem porzeczkowym?

  1. Do garnuszka wlać 180 ml oleju, 125 ml wody, wsypać 1 szklankę drobnego cukru do wypieków (nie mylić z cukrem pudrem) oraz 30 gramów gorzkiego kakao w proszku. Wymieszać. Kolejno ustawić garnuszek na palniku i podgrzewać delikatnie masę, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Następnie przystąpić do przygotowania biszkoptu. W tym celu najpierw oddzielić białka od żółtek. Kolejno dodać do białek szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i miksować do czasu aż całkowicie się rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku, czekając aż poprzednie wchłonie się w masę. Wyłączyć mikser i do masy wlać wcześniej przygotowaną i już ostudzoną masę kakaową. Wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki. Wsypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znów delikatnie wmieszać w masę szpatułką, ale tylko do połączenia się składników.
  3. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm (licząc po dnie blaszki i 25×36 cm licząc po górnych brzegach blaszki) – dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec biszkopt przez ok. 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  4. Studzić biszkopt w uchylonym piekarniku przez 15 minut, a następnie studzić poza piekarnikiem do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty.

Jak przygotować nasączenie (poncz) do biszkoptu?

  1. Przygotować herbatę (niezbyt mocną). Ostudzić ją, dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.
  2. Tak przygotowanym ponczem nasączyć oba blaty biszkoptu. W tym celu na dnie blaszki należy ułożyć 1 blat ciasta i go nasączyć odrobiną ponczu. Drugi blat należy nasączyć dopiero po nałożeniu go uprzednio na krem. Z reguły do nasączenia biszkoptu wystarczy mi połowa powyżej przygotowanego ponczu.

Jak przygotować krem michałkowy?

  1. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
  2. Michałki lub Michaszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Kawę rozpuścić w wodzie, odstawić do ostudzenia.
  4. Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić krótko na sztywny krem. Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol. Wymieszać szpatułką. Dodać starte cukierki i ponownie wymieszać szpatułką.

Jak przygotować krem śmietankowy?

  1. Należy pamiętać, by porządnie schłodzić w lodówce śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone.
  2. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody (chyba, że na opakowaniu zalecono inaczej, np. zalewanie zimną wodą do napęcznienia – dlatego warto przeczytać zalecenia na opakowaniu). Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić do ostudzenia, ale żelatyna powinna wciąż pozostać płynna. Jeśli by jednak stężała, to należy ją rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.
  3. Do misy miksera wrzucić śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować krótko na jednolitą masę.
  4. Kolejno do płynnej, ale ostudzonej żelatyny dodać łyżkę ubitej masy śmietanowej, wymieszać. Kolejno dodać tak 2-3 łyżki masy, ponownie mieszając. Tak przygotowaną masę wrzucić do dużej miski z ubitą wcześniej śmietanką z mascarpone. Całość krótko zmiksować, by masa śmietanowo-serowa połączyła się dokładnie z żelatyna.

Jak zrobić ciasto Michałek – czyli składanie ciasta w całość:

  1. Biszkopt przekroić na 2 podłużne blaty (o ile nie zrobiliście tego wcześniej). Jeden z nich wyłożyć na dno blaszki i nasączyć ponczem. Kolejno posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć krem michałkowy, wyrównać. Nałożyć drugi blat biszkoptu i również delikatnie go nasączyć. Wyłożyć krem śmietankowy i również go wyrównać. Wyłożyć na wierzch prażone orzechy oraz czekoladę startą na średnich lub dużych oczkach. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, by kremy odpowiednio stężały (a najlepiej na całą noc – wtedy ciasto odpowiednio się ‘przegryzie’). Smacznego!
ciasto michałek przepis
4.8 / 5 ( 37 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.