ciasto mozaika
Wypieki

Ciasto Mozaika

Kuchnia : Polska

Macie ochotę na coś kolorowego do kawy? Jeśli tak, to polecam ciasto Mozaika :) Pyszne, delikatne ciasto z galaretkami i kremem. Biszkopt i galaretki można przygotować dzień wcześniej, co znacznie ułatwi pracę nad ciastem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ciasto Mozaika – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków – ok. 160 g
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao – ok. 20 g
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Składniki na masę śmietanową:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 cukier waniliowy – ok. 16 g
  • 3 łyżki cukru pudru – ok. 30 g

Dodatkowe składniki:

  • 4 galaretki w różnych kolorach (u mnie cytrynowa, brzoskwiniowa, agrestowa i wiśniowa)
  • cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie polewa czekoladowa)
ciasto mozaika blacha

Przepis na ciasto Mozaika:

  1. Przygotować biszkopt: W tym celu do misy miksera wbić białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną masę. Następnie stopniowo dodawać cukier, ubijając do czasu aż się ładnie rozpuści (dlatego warto w tym przypadku dodać cukier drobny do wypieków, bo szybciej się rozpuszcza niż standardowy kryształ). Kolejno dodawać po jednym żółtku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie wchłonie się w masę. Wlać olej, krótko zmiksować. Na koniec przesiać do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do czasu połączenia się składników. Przelać masę do blaszki o wymiarach ok. 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 180 st. C przez około 30 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawić w formie na około 10 minut. Następnie wyciągnąć go na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Przygotować galaretki: W tym celu każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przelać do prostokątnych pudełek (najlepiej szklanych), wystudzić. Wstawić do lodówki, celem całkowitego stężenia. Stężałe galaretki wyciągnąć z lodówki, zanurzyć na chwilę pojemnik w gorącej wodzie, by galaretka łatwiej wyszła z pudełka. Pokroić galaretki w kostkę i wsypać je do jednej dużej miski i delikatnie przemieszać, by kolory się przetasowały.
  3. Przygotować masę kremową: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml gorącej wody (dokładnie wymieszać, by nie było grudek). Pozostawić do całkowitego ostudzenia, ale galaretka nie ma stężeć. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Do ostudzonej galaretki dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie przelać taką masę do misy z ubitą śmietanką i zmiksować do czasu połączenia się składników. Na koniec wrzucić do masy pokrojone wcześniej w kostkę galaretki i delikatnie przemieszać.
  4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden z nich włożyć do blaszki, w której wcześniej piekł się biszkopt. Na niego wyłożyć masę śmietankową z galaretkami i dokładnie wyrównać. Na to nałożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie go docisnąć. Wstawić ciasto Mozaika do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego!
ciasto z galaretkami
przepis na ciasto mozaika
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here