ciasto na pierogiciasto na pierogi

Ciasto na pierogi


Ciasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Ciasto na pierogi z poniższego przepisu wychodzi pyszne i mięciutkie. Poza tym idealnie się wałkuje, a pierogi nie rozpadają się podczas gotowania. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu.

Ciasto na pierogi przepis

Przez dłuższy czas robiłam ciasto na pierogi z jajkiem. Wbrew pozorom nie było ono takie twarde, jak niektórzy opisują, ale też nie było moim zdaniem idealne. Na szczęście kuchnia jest takim miejscem, gdzie można eksperymentować. Pewnego razu postanowiłam po prostu pójść za wskazówką, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. I tak oto z mąki i wody ulepiłam pierogi, które pokochałam całym sercem. Ciasto na pierogi z poniższego przepisu bardzo łatwo się wyrabia, nie sprawia problemów przy wałkowaniu (nie kurczy się!), łatwo się lepi, a same pierożki nie rozpadają się podczas gotowania. No a smak? Dla mnie bomba! Pyszne i delikatne pierogi, które aż wręcz rozpływają się w ustach!

pierogi ciasto

Ciasto na pierogi – Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 250-280 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka)

Dodatkowo:

  • garnek
  • wykrawaczka do pierogów lub szklanka
  • stolnica lub silikonowa mata
  • bawełniana ściereczka do przykrycia pierogów
  • woda i sól do gotowania pierogów
  • łyżka cedzakowa do łowienia pierożków

Z powyższych składników uzyskałam około 50 sztuk pierogów, wykrawanych kółeczkiem o średnicy 8 cm. Można też użyć mniejszej lub większej wykrawaczki – najbardziej optymalne to takie o średnicy od 7 do 9 cm.

Przepis na ciasto na pierogi:

  1. Zagotować wodę. Odmierzyć 250-280 mililitrów i odstawić na około 4-5 minut, by temperatura wody osiągnęła około 85-90 stopni C.
  2. Odmierzyć 50 ml oleju lub roztopionego masła.
  3. Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli i wymieszać. Dodać olej rzepakowy (lub masło) oraz 250 ml gorącej wody. Wymieszać ciasto najpierw za pomocą drewnianej łyżki, a następnie rozpocząć ręczne wyrabianie ciasta (jeśli ciasto byłoby zbyt ‘suche’, to można dodać jeszcze około 30 ml gorącej wody, ale z reguły 250 ml to idealna ilość wody, którą wchłonie mąka pszenna o typie 500). Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Opcjonalnie można wyrobić ciasto za pomocą miksera i haków (wtedy powinno to być wykonywane przez około 5 minut).
  4. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Dzięki tej czynności ciasto na pierogi będzie idealnie plastyczne, łatwo się będzie wałkowało i nie będzie się kurczyć podczas tejże czynności.
  5. Po odpoczynku odwinąć ciasto z folii i podzielić je na 4 równe części. Trzy części ciasta przykryć ponownie folią i odstawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkować na cienki placek (o grubości ok. 2 mm). Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy (u mnie taka o średnicy 7 cm) wycinać kółeczka. Wziąć kółeczko do ręki, delikatnie rozciągnąć palcami. Następnie nałożyć na nie porcję dowolnego farszu, złożyć na pół i zlepić ze sobą brzegi.
  6. Ulepione pierogi kłaść na blacie delikatnie oprószonym mąką i przykryć je lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychały.
  7. Następnie powtórzyć czynność z kolejnymi częściami ciasta na pierogi.
  8. Wodę zagotować z dodatkiem soli. Wrzucać na wrzątek po kilka sztuk pierogów. Zmniejszyć płomień na mniejszy, by woda tylko lekko bulgotała. Gotować pierogi przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania będzie zależał od grubości ciasta. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody. Smacznego!

Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to polecam zajrzeć tutaj: Boże Narodzenie przepis.

Oczywiście wśród świątecznych przepisów nie może zabraknąć krokietów, a żeby one wyszły idealne, to bazą oczywiście musi być idealne ciasto naleśnikowe, na które przepis znajdziecie tutaj: naleśniki.

przepis na ciasto na pierogi

Pierogi można mrozić. Po ugotowaniu pierogów należy wrzucić je do miski z kostkami lodu (dzięki temu się zahartują). Następnie rozłożyć je na ściereczce i osuszyć. Potem rozłożyć na blaszce lub deseczce, która zmieści się w zamrażalniku. Ważne aby pierogi nie stykały się ze sobą. Kolejno włożyć pierogi do zamrażalnika. Zamrożone pierogi wyjąć i przełożyć do woreczka foliowego (dzięki temu nie zbiją się w masę i nie rozkleją). Pierogi w woreczkach włożyć do zamrażalnika. W razie potrzeby wyjąć zamrożone pierogi i wrzucić do gotującej się wody (stopniowo, by za bardzo nie obniżyć temp.wody), gotować na małym ogniu.


pierożki po ugotowaniu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Ciasto na pierogi

  1. Anonim :

    Ja daje 1całe jajko i zamiast oleju daje kawaleczek margaryny no i oczywiscie gorąca wodę a nie wrzatek i ciasto jest mięciutkie i elastyczne

  2. Krystyna :

    Pierogi gotuję w wodzie z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.Taki leciutki kisiel. Na 4-litry wody dodaję 1,5 łyzki mąki ziemniaczanej ,wcześniej rozprowadzonej w 1/2 szklanki zimnej wody.Dowiedziałam się o tym w jadłodajni i stosuję wiele lat.Pierożki się nie rozklejają .

  3. Karolina :

    Nigdy nie dodaję jajek bo ciasto jest wtedy twarde, wystarczy mąka, ciepła woda, olej i sól. Pierogi są delikatne i mięciutkie a przy tym bardzo smaczne :)

  4. Ela Wdowiarz-Florek :

    Nie moge sie nie wypowiedziec na temat ciasta na pierogi. Ja robie zawsze tak samo i zawsze jest genialne i mieciutkie..sekret tkwi w.dolaniu wrzatku do ciasta. Do ciasta dolewa sie tyle wrzatku aby wchlonal.polowe maki. Do tego daje TYLKO zoltko (bialki powoduje ze ciasto jest twarde). Troche oleju i szczyptę soli. Proponuje spróbować. Jest przepszyne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.