Ciasto z rabarbarem i truskawkami – szybkie i proste


Ciasto z rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm.


Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
  • pół szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (ok. 220g)
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400g truskawek
  • ok. 500g rabarbaru + 6 łyżek cukru do zasypania
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*Szklanka = 250ml

 

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Wykonanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać z ewentualnie ciągnących się nitek, pokroić w paseczki. Zasypać 6 łyżkami cukru i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią rabarbar wraz z wytworzonym syropem i smażyć przez ok. 5-10 minut do odparowania nadmiaru soków. Ostudzić.
  2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Jajka utrzeć (na wysokich obrotach miksera) z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą pianę, dodać proszek do pieczenia, dalej miksować przez chwilę. Zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlać olej. Następnie dalej miksując dodawać partiami po łyżce mąki – miksować na małych obrotach do momentu połączenia się składników.
  4. Owoce wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto z owocami.
  6. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”)
  7. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto z rabarbarem i truskawkami – szybkie i proste

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.