Ciasto z rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
- pół szklanki oleju
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru (ok. 220g)
- 16g cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400g truskawek
- ok. 500g rabarbaru + 6 łyżek cukru do zasypania
- cukier puder do oprószenia ciasta
*Szklanka = 250ml
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Wykonanie:
- Rabarbar umyć, obrać z ewentualnie ciągnących się nitek, pokroić w paseczki. Zasypać 6 łyżkami cukru i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią rabarbar wraz z wytworzonym syropem i smażyć przez ok. 5-10 minut do odparowania nadmiaru soków. Ostudzić.
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki.
- Jajka utrzeć (na wysokich obrotach miksera) z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą pianę, dodać proszek do pieczenia, dalej miksować przez chwilę. Zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlać olej. Następnie dalej miksując dodawać partiami po łyżce mąki – miksować na małych obrotach do momentu połączenia się składników.
- Owoce wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto z owocami.
- Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”)
- Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Zamiast oleju dodaje 200g rozpuszczonej margaryny , przepyszne jest !