ciasto rurociąg

Ciasto Rurociąg


Ciasto Rurociąg – to pyszne ciasto bez pieczenia, którego wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut! Jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc nawet osoby początkujące w kuchni sobie z nim poradzą. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy rurki i herbatniki zmiękną, a ciasto samo w sobie przegryzie się smakami. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Rurociąg.


Ciasto Rurociąg

Ciasto z rurkami bez pieczenia, czyli szybkie ciasto, idealne dla tych, którzy nie mają piekarnika lub mają ochotę na coś szybkiego i słodkiego. Ciasto z rurkami i kremem mascarpone wręcz rozpływa się w ustach! Polecam je zajadać dopiero na drugi dzień, bo wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć i ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie. Ciężko się mu oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je w lodówce i koniecznie pod przykryciem, gdyż jak powszechnie wiadomo śmietana lubi pochłaniać zapachy z lodówki, więc trzeba ją odizolować od innych smakołyków w lodówce :)

Ja do wykonania Ciasta z rurkami wykorzystuję wafle rurkowe o nadzieniu kakaowym, ale spokojnie możecie użyć też innych, np. z nadzieniem waniliowym – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Tak samo jest to u mnie ciasto Rurociąg na herbatnikach, ale u Was może być to Ciasto Rurociąg na krakersach – jeśli wolicie mniej słodkie ciasta. Do kremu nie dodaję zbyt dużo cukru, ponieważ jak dla mnie rurki są dość słodkie i na drugi dzień idealnie łączą się smakowo z kremem, nadając mu słodyczy. Poza tym krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki jest dla mnie o wiele lepszych rozwiązaniem niż dodawany przez niektórych krem budyniowy, który moim zdaniem jest zbyt ciężki i za słodki do tego ciasta.

Jako uwieńczenie tego ciasta z rurkami wykorzystałam polewę czekoladową, która opiera się na ganache, czyli takiej polewie czekoladowej z dodatkiem śmietanki kremówki.

ciasto rurociąg przepis

Ciasto rurociąg – Składniki:

  • ok. 30 sztuk herbatników maślanych kakaowych – ok. 350 g
  • 500 g mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 3 lekko czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
  • rurki waflowe z kremem czekoladowym (ok. 36 sztuk rurek – ok. 400 g)

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej + 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g białej czekolady + 25 ml śmietanki kremówki

ciasto z rurkami

ciasto na herbatnikach

ciasto z polewa

Przepis na ciasto Rurociąg:

  1. Przygotować blaszkę o wymiarach ok. 20 cm x 26 cm (licząc po dnie blaszki). Na dno wyłożyć folię spożywczą, a na niej poukładać 1 warstwę herbatników.
  2. Przygotować krem. Śmietanka kremówka i mascarpone powinny być schłodzone.  Do małej miseczki wrzucić 2 łyżeczki żelatyny i zalać je 60 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać, by powstał jednolity płyn. Odstawić do ostudzenia (ale nie do stężenia). Po wyciągnięciu mascarpone z lodówki, wymieszać je łyżką, by nieco rozbić masę (by nie była taka sztywna). W dużej misie rozpocząć ubijanie śmietanki kremówki, a gdy masa będzie już dość sztywna, rozpocząć dodawanie serka mascarpone (stopniowo, łyżka po łyżce). Miksować tylko do czasu połączenia się składników, by nie przebić kremu. Następnie 2 łyżki kremu dodać do rozpuszczonej, ostudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Następnie tak wymieszane składniki dodać do masy z serka mascarpone i śmietanki kremówki,  krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder i ponownie wymieszać (najlepiej tylko za pomocą łyżki).
  3. Na ułożone na dnie blaszki herbatniki wyłożyć połowę kremu z mascarpone, na nim poukładać dość ciasno rurki waflowe i całość przykryć resztą kremu. Na wierzchu poukładać pozostałe herbatniki. Wstawić ciasto do lodówki.
  4. Przygotować małe 2 garnuszki do zrobienia polewy. W jednym podgrzać 50 ml śmietanki kremówki i roztopić w niej 100 gramów połamanej na mniejsze kawałki mlecznej czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim garnuszku w 25 ml śmietanki kremówki roztopić 50 gramów białej czekolady.
  5. Wyciągnąć ciasto z lodówki i dość szybko rozprowadzić (za pomocą łyżki) jeszcze ciepłą polewę z mlecznej czekolady. Na niej zrobić paski z polewy z białej czekolady. Za pomocą wykałaczki przeciągnąć białą czekoladę wzdłuż blaszki robiąc szlaczki, tak jak na załączonych zdjęciach. Całą tę czynność trzeba wykonać dość sprawnie, gdy czekolady są jeszcze ciepłe, ponieważ ż polewa dość szybko zastyga i wówczas ciężko będzie ją rozprowadzić i uzyskać takie wzorki.
  6. Przykryć blaszkę z ciastem folią spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by herbatniki i rurki odpowiednio zmiękły i dzięki temu ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!

Polecam również mój przepis na ciasto: Malinowa chmurka.

ciasto rurociag z mascarpone bez pieczenia z kremem bez pieczenia

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto Rurociąg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.