ciasto santoska
Bez kategorii

Ciasto Santoska

Kuchnia : Polska | Porcje : Blaszka 22 x 30 cm

Jak pewnie zauważyliście, ostatnimi miesiącami rzadziej udzielam się na blogu z powodu braku czasu, ale intensywnie myślę, co by tu upichcić nowego. Tak więc jak na blogu Zjem to! zobaczyłam ciasto Santoska, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jest mega słodkie, ale do czarnej kawy idealne. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień, więc super się sprawdzi jako ciasto na święta, które można przygotować na kilka dni przed. Polecam!

Ciasto Santoska – Składniki:

 (na formę 23 x 30 cm)

Kruche ciasto:

  •  180 g mąki pszennej tortowej
  •  100 g masła schłodzonego
  •  40 g cukru pudru
  •  1 jajko rozmiar M
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 7 białek jajek rozmiar M
  • 150 g cukru zwykłego
  • 200 g  orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 wafelek orzechowy – 50 g
  • 1 wafelek kokosowy (w białej czekoladzie) – 44 g
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 750 g mascarpone
  •  330 ml śmietanki kremówki 30 %
  •  6 łyżek cukru pudru – ok. 90 g
  •  3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Cronat Gold)
  • 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto (opcjonalnie, można pominąć)

Dodatkowo:

  •  masa kajmakowa (krówkowa) 400 g
  •  kakao do posypania
santoska

Przepis na Ciasto Santoska:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę pszenną przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Siekać nożem lub za pomocą malaksera, do czasu uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki. Kolejno wbić jajko, dodać cukier i szybko zagnieść jednolite ciasto. Tak przygotowane kruche ciasto zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Dno blaszki delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i umieścić na papierze w blaszce. Wstawić kruche ciasto do piekarnika i piec przez ok. 14-16 minut do lekkiego zarumieniania. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Placek orzechowy:

  1. Około 100 gramów orzechów posiekać na mniejsze kawałki, a pozostałe 100 gramów zmielić dokładnie w blenderze na proszek.
  2. Białka jajek oddzielić do żółtek i przełożyć do misy miksera. Dodać do białek szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach aż masa stanie się sztywna. Kolejno stopniowo dodawać cukier i miksować do czasy aż cały cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca.
  3. Kolejno dodać do ubitej masy posiekane i zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz posiekane na mniejsze kawałki wafelki. Wszystko delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ciasto przez ok. 30 minut w temp. 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do czasu aż ciasto upiecze się w środku i nie będzie mokre (można pod koniec pieczenia wsadzić patyczek i sprawdzić, czy jest suchy po wbiciu w ciasto). Po upieczeniu wyjąć placek z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Krem z mascarpone i śmietanki:

  1. Przed wykonaniem kremu, należy pamiętać o odpowiednio mocnym schłodzeniu mascarpone i śmietanki kremówki. Kolejno w misie miksera umieścić mascarpone, śmietankę, cukier oraz kawę rozpuszczalną (w formie granulek, nie w formie płynnej). Ubijać krem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec można wlać łyżkę dowolnego alkoholu jeśli chcecie (bo jak nie to można pominąć – ja dałam Amaretto) i krótko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników.

Składanie ciasta w całość:

  1. Na kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową. Jeśli by ciężko się ją rozsmarowywało, to można ją delikanie podgrzać, by stała się mniej zwarta lub można użyć łyżki maczanej w gorącej wodzie.
  2. Odłożyć do miseczki 3 łyżki kremu kawowego, który ostatecznie posłuży do udekorowania wierzchu ciasta. Jeśli jednak nie chcecie za pomocą rękawa cukierniczego robić ozdobnych wzorów, to nie musicie odkładać tej porcji kremu. Wtedy należy po prostu krem rozsmarować na płasko na wierzchu ciasta.
  3. Pozostałe 2/3 kremu (z tej porcji już bez tych 3 łyżek) rozprowadzić delikatnie po masie kajmakowej. Następnie na krem wyłożyć placek orzechowy i delikatnie docisnąć. Pozostały krem (1/3) rozsmarować na cieście orzechowym. Wyrównać wierzch ciasta. Na koniec, te odłożone 3 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić wierzch ciasta kleksami z kremu.
  4. Schłodzić ciasto w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego!
przepis na ciasto santoska
ciasto santoska przepis
4.7 / 5 ( 119 głosów )

1 thought on “Ciasto Santoska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.