Ciasto bez pieczenia na herbatnikach, Śnieżny Puch

Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia


Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20x20cm. Może zainteresuje Was również przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia (przepis klik).


Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Składniki:

Składniki na spód:

  • ok. 50 g herbatników Petit Beurre (3,5 opak. po 14g każde)

Składniki na masę puchową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
  • 500 g twarogu min. 3-krotnie mielonego (najlepiej taki z wiaderka)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Składniki na posypkę:

  • 1 czubata łyżka masła (ok. 35g)
  • ok. 70g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru

Ciasto śnieżny puch w kawałkach

Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać cukier oraz wiórki. Cały czas energicznie mieszać i smażyć do czasu aż wiórki delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć na dnie warstwę herbatników.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz dodawać stopniowo po łyżce zmielonego twarogu. Miksować do czasu połączenia składników. Chłodną galaretkę (lecz wciąż płynną) dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką aż składniki się połączą.
  5. Gotową masę przelać na herbatniki. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi (już ostudzonymi). Wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego ciasta śnieżny puch!

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zapraszam po więcej przepisów tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy

Kawałki ciasta Śnieżny puch bez pieczenia

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

110 odpowiedzi na “Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia

  1. jana :

    serniczek na zimno tak bym opisała jest pyszny i polecam , ale z góry zrobił się spód a ze spodu góra ot co ,ale tak super szybko i tanio ….

  2. Natalia :

    Witam, mam pytanie czy jeśli już zastygnie, trzeba trzymać go w lodówce? Może się rozpłynąć?
    A poza tym to pyszne ciasto!

  3. Patrycja :

    Myślałam że to ciasto będzie lepsze, słodkie… A tu rozczarowanie jak dla mnie trochę za kwaśne… Może następnym razem użyje innej galaretki to będzie lepsze

  4. Barbara :

    Dziekuje za wspanialy przepis,robilam go juz 4 razy, jest pyszny.Ludzie nie potrafia czytac ze zrozumieniem Pani ma bardzo duza cierpliwosc gratulacje. Pozdrawiam

  5. hudba :

    Chyba wyłamię się z ogólnych zachwytów, ale mnie to ciasto nie powaliło, może dlatego, że nie lubię galaretki. Miałam nadzieje, że jednak będzie czuć ser i śmietankę. Użyłam zwykłego białego sera, bo nie lubię tych z wiaderka i wyszło mało słodkie, a nawet trochę kwaśne. Być może więcej cukru załatwiło by sprawę,ale na pewno nie sprawiło, żeby smak mnie zachwycił. Plusem jest to, że ciasto ładnie wygląda, i dla amatorów galaretki pewnie będzie dobre. Smaczne też są podprażone wiórki z masłem.

  6. justka :

    Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać… Jak czytam niektóre komentarze, to podziwiam Pani cierpliwość w odpowiadaniu na “debilne” pytania…. Pozdrawiam i życzę, aby tej cierpliwości miała pani w sobie jeszcze wiele, a ciasto swoją drogą pyszne :)

  7. Gotuję bo lubię :

    Trochę dziwią mnie te śmieszne pytania bo logiczne,że jeżeli większa blaszka to zwiększam proporcje ,ja taką blachę kupiłam w AGD i też fortuny nie kosztuje są i w kauflandzie ale w Carrefur są najtańsze-uwielbiam ciasta bez pieczenia a to jest PYSZNE.

    • SłodkaBabeczka :

      Można użyć żelatyny, ale nie każdy toleruje jej zapach podczas przygotowywania.. inni marudzą na grudki i ogólnie większe ryzyko “katastrofy” jest ;)
      W śmietan fixie jest tylko skrobia ;) więc nie widzę przeciwwskazań do jej stosowania :) Pozdrawiam :)

  8. Marta :

    Pyszne ciasto, nie jest za słodkie, bardziej orzeźwiające, zrobiłam tylko mocniejszą galaretkę, żeby smak był bardzo intensywny ;))

  9. Zoe :

    Pysznie wygląda ;) czy można zamiast tej posypki na zastygłą już masę np. Ananasa i zalać galaretka? Cos jak melbe? Pozdrawiam

  10. Kamila :

    Witam. Mam takie pytanie czy wszyscy wykonują to ciasto na blaszce o wymiarach 20×20? Bardzo trudno mi taką znaleźć… Ktoś może używa innej? Pozdtawiam

    • Aga :

      Spód zmodyfikowalam. Herbatniki zmielilam na pył, rozpuscilam maslo, dodalam do herbatników i wylozylam na spod blachy, ugniotlam dłońmi i nic mi nie wypłynęło pycha

  11. Marysia :

    Czy galaretka cytrynowa jest mocno wyczuwalna w smaku ? Bo tego chciałabym uniknąć… może zastąpić żelatyną ???
    Z góry dziękuję za pomoc:)

    • SłodkaBabeczka :

      Jak się delikatnie wlewa, to nie powinny wypływać ;) Ewentualnie można masę lekko schłodzić w lodówce przed wlaniem na blaszkę, by uniknąć ryzyka wypłynięcia herbatników ;)

    • SłodkaBabeczka :

      Można korzystać ze wzorów ;) na pole kwadratu i koła :D
      Moja blaszka to 20x20cm = 400cm2
      Pani blaszka to 3,14*(12,5)^2 = ok. 490cm2
      więc składniki powiększyłabym o ok. 1/5 ;)

  12. Aga :

    Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć, żeby były ciężkie i nie przemieszczały się przy wylewaniu masy? Pozdrawiam serdecznie

  13. anastazja :

    Pyszne ciasto, wszystkim smakowało. Dziękuje za dokładne podanie przepisów, wszystko się udaje i równie wspaniale smakuje.

  14. Lidia :

    Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje,ale ja zamiast cukru wanilinowego[sama chemia] robię cukier w a n i l i o w y z cukru i laski wanilii.Na słoiczek od dżemu 1 laska wanilii,przeciąć na pół i pokroić w mniejsze kawałki.Gotowe a jaki zapach no i smak ma też swoją wartość.Pozdrawiam serdecznie.

  15. Majeczka :

    Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm

  16. Anonim :

    Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm

  17. Edzia :

    Witam . Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi , a co robimy z masą którą rozgrzaliśmy na patelni ? (wiórki, cukier, masło )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.