Ciasto bez pieczenia na herbatnikach, Śnieżny Puch
Przepis na ciasto z herbatnikami / krakersami Serniki i serniczki Słodkości

Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia

Kuchnia : Polska

Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20x20cm. Może zainteresuje Was również przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia (przepis klik).


Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Składniki:

Składniki na spód:

  • ok. 50 g herbatników Petit Beurre (3,5 opak. po 14g każde)

Składniki na masę puchową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
  • 500 g twarogu min. 3-krotnie mielonego (najlepiej taki z wiaderka)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Składniki na posypkę:

  • 1 czubata łyżka masła (ok. 35g)
  • ok. 70g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru

Ciasto śnieżny puch w kawałkach

Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać cukier oraz wiórki. Cały czas energicznie mieszać i smażyć do czasu aż wiórki delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć na dnie warstwę herbatników.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz dodawać stopniowo po łyżce zmielonego twarogu. Miksować do czasu połączenia składników. Chłodną galaretkę (lecz wciąż płynną) dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką aż składniki się połączą.
  5. Gotową masę przelać na herbatniki. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi (już ostudzonymi). Wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego ciasta śnieżny puch!

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zapraszam po więcej przepisów tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy

Kawałki ciasta Śnieżny puch bez pieczenia

4.5 / 5 ( 541 głosów )

128 thoughts on “Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia”

  1. Hej, zrobiłam wczoraj – smaczne i ładnie wyglądające. Zamiast galaretki cytrynowej dałam przezroczystą o smaku truskawka-wanilia. Poczytałam komentarze, znalazłam prosty sposób na trzymające się dna ciastka. Smarowałam każde ciasto masłem od spodu i przyklejałam do dna. Nic nie odlazło :-) Poza tym ciasto wlewałam do foremki powoli. I tyle. I jeszcze foremkę przygotowuję tak, że smaruję ją całą od wewnątrz masłem, wykładam arkusz papieru do pieczenia, wygładzam ręką – elegancko trzyma się formy. Dziękuję za przepis

    1. Zamiast herbatników lepiej użyć biszkoptów a całą formę wyłożyć folią spożywczą. Jest super.

  2. Niestety przyjarałam wiórki zdarza się nawet najlepszym wymyślułam sobie, że na górę dam malinową galaretkę … dodatkowo poukładałam zamrożone maliny. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Dzięki za świetny pomysł na niedzielne ciasto

  3. Hej. Wstępnie pracy na 30 minut. Moim zadaniem wystarczy jedna galaretką bo bardzo rozwodziła mi całość masy. Czekam do jutra. Zobaczymy

  4. To jest deser a nie ciasto. Ja od lat to robię ale galaretka musi być rozpuszczoną w 1/2 wody …i wystarczą gęste 2 jogurty na 1 galaretkę zamiast serów i śmietany. Wtedy można jeść do woli bo jest można powiedzieć dietetyczne. Można robić w pucharach i można modyfikować do woli dodając na wierzch cuda. Na wierzchu też galaretka z 1/2 wody. To jest tzw najszybszy deser świata

  5. serniczek na zimno tak bym opisała jest pyszny i polecam , ale z góry zrobił się spód a ze spodu góra ot co ,ale tak super szybko i tanio ….

  6. Witam, mam pytanie czy jeśli już zastygnie, trzeba trzymać go w lodówce? Może się rozpłynąć?
    A poza tym to pyszne ciasto!

      1. Dziękuje ślicznie i jeszcze raz, pyszne ciacho!
        Następnym razem wypróbuje z truskawkową galaretką :)

  7. Myślałam że to ciasto będzie lepsze, słodkie… A tu rozczarowanie jak dla mnie trochę za kwaśne… Może następnym razem użyje innej galaretki to będzie lepsze

  8. Dziekuje za wspanialy przepis,robilam go juz 4 razy, jest pyszny.Ludzie nie potrafia czytac ze zrozumieniem Pani ma bardzo duza cierpliwosc gratulacje. Pozdrawiam

  9. Chyba wyłamię się z ogólnych zachwytów, ale mnie to ciasto nie powaliło, może dlatego, że nie lubię galaretki. Miałam nadzieje, że jednak będzie czuć ser i śmietankę. Użyłam zwykłego białego sera, bo nie lubię tych z wiaderka i wyszło mało słodkie, a nawet trochę kwaśne. Być może więcej cukru załatwiło by sprawę,ale na pewno nie sprawiło, żeby smak mnie zachwycił. Plusem jest to, że ciasto ładnie wygląda, i dla amatorów galaretki pewnie będzie dobre. Smaczne też są podprażone wiórki z masłem.

  10. Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać… Jak czytam niektóre komentarze, to podziwiam Pani cierpliwość w odpowiadaniu na “debilne” pytania…. Pozdrawiam i życzę, aby tej cierpliwości miała pani w sobie jeszcze wiele, a ciasto swoją drogą pyszne :)

  11. Trochę dziwią mnie te śmieszne pytania bo logiczne,że jeżeli większa blaszka to zwiększam proporcje ,ja taką blachę kupiłam w AGD i też fortuny nie kosztuje są i w kauflandzie ale w Carrefur są najtańsze-uwielbiam ciasta bez pieczenia a to jest PYSZNE.

    1. Nie spotkałam się z gęstą wersją ;) Ma być zwykła śmietanka kremówka 30% lub 36% w formie płynnej (w kubeczku lub kartoniku), którą następnie ubija się na sztywno za pomocą miksera :)

  12. Witam, czy ktoś próbował już z opcją bez żelatyny dla wegetarian? Proszę o pomoc :-)

    Dziękuję z góry.

    1. Można użyć żelatyny, ale nie każdy toleruje jej zapach podczas przygotowywania.. inni marudzą na grudki i ogólnie większe ryzyko “katastrofy” jest ;)
      W śmietan fixie jest tylko skrobia ;) więc nie widzę przeciwwskazań do jej stosowania :) Pozdrawiam :)

  13. Pyszne ciasto, nie jest za słodkie, bardziej orzeźwiające, zrobiłam tylko mocniejszą galaretkę, żeby smak był bardzo intensywny ;))

  14. Pysznie wygląda ;) czy można zamiast tej posypki na zastygłą już masę np. Ananasa i zalać galaretka? Cos jak melbe? Pozdrawiam

  15. Witam. Mam takie pytanie czy wszyscy wykonują to ciasto na blaszce o wymiarach 20×20? Bardzo trudno mi taką znaleźć… Ktoś może używa innej? Pozdtawiam

    1. Spód zmodyfikowalam. Herbatniki zmielilam na pył, rozpuscilam maslo, dodalam do herbatników i wylozylam na spod blachy, ugniotlam dłońmi i nic mi nie wypłynęło pycha

  16. Czy galaretka cytrynowa jest mocno wyczuwalna w smaku ? Bo tego chciałabym uniknąć… może zastąpić żelatyną ???
    Z góry dziękuję za pomoc:)

    1. Jak się delikatnie wlewa, to nie powinny wypływać ;) Ewentualnie można masę lekko schłodzić w lodówce przed wlaniem na blaszkę, by uniknąć ryzyka wypłynięcia herbatników ;)

    1. Można korzystać ze wzorów ;) na pole kwadratu i koła :D
      Moja blaszka to 20x20cm = 400cm2
      Pani blaszka to 3,14*(12,5)^2 = ok. 490cm2
      więc składniki powiększyłabym o ok. 1/5 ;)

  17. Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć, żeby były ciężkie i nie przemieszczały się przy wylewaniu masy? Pozdrawiam serdecznie

  18. Pyszne ciasto, wszystkim smakowało. Dziękuje za dokładne podanie przepisów, wszystko się udaje i równie wspaniale smakuje.

  19. Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje,ale ja zamiast cukru wanilinowego[sama chemia] robię cukier w a n i l i o w y z cukru i laski wanilii.Na słoiczek od dżemu 1 laska wanilii,przeciąć na pół i pokroić w mniejsze kawałki.Gotowe a jaki zapach no i smak ma też swoją wartość.Pozdrawiam serdecznie.

    1. Śmietan fix to glukoza za skrobią :) ma za zadanie ‘usztywnić’ masę podobnie jak żelatyna ;)

  20. Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm

  21. Zrobilam jest juz w lodowce ale boje sie ze mi nie wyszlo.Poniewaz jak wlalam galaretke zimna to zrobilo sie rzadkie….hmmmmm

    1. tak jak jest napisane w przepisie ;) cytrynowe! :)
      ale można też użyć innego, ulubionego smaku, aczkolwiek kolor będzie inny niż śnieżny ;)

  22. Witam . Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi , a co robimy z masą którą rozgrzaliśmy na patelni ? (wiórki, cukier, masło )

      1. Czy herbatniki trzeba czymś nasączyć, żeby były ciężkie i nie przemieszczały się przy wylewaniu masy? Pozdrawiam serdecznie

        1. Nie, wystarczy delikatnie wlewać masę ;) lub zostawić masę serową trochę dłużej w lodówce (jak będzie nieco gęściejsza, to herbatniki się nie uniosą).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here