Ciasto szpinakowe z truskawkami – to coś dla fanów niezbyt słodkich ciast :) Chociaż oczywiście ilość cukru w przepisie zawsze można zwiększyć. Wbrew pozorom szpinaku w cieście nie czuć, za to nadaje ono temu wypiekowi ładne zielonkawe zabarwienie :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 23 cm.
Ciasto szpinakowe z truskawkami – Składniki:
Składniki na szpinakowy biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g świeżych liści szpinaku
Składniki na warstwę piankową:
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
Składniki na warstwę truskawkową:
- 350 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
*szklanka = pojemność 250 ml
Ciasto szpinakowe z truskawkami – Wykonanie:
- PRZYGOTOWAĆ SZPINAKOWY BISZKOPT: Szpinak wrzucić do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. Jajka zmiksować z cukrem (na najwyższych obrotach miksera) na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na wolne i do masy jajecznej, stopniowo, cienkim strumieniem wlać masę szpinakową. Kolejno dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najniższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników (lub można wmieszać mąkę za pomocą drewnianej łyżki). Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt ostudzić, śćiąć cienką warstwę zarumienionego wierzchu, a pozostałą część biszkoptu przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
- PRZYGOTOWAĆ WARSTWĘ PIANKOWĄ: Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie już delikatnie tężeć, należy rozpocząć ubijanie śmietanki kremówki z jedną łyżką cukru pudru. Gdy śmietana będzie już nieco ubita, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do czasu połączenia się składników. Podzielić krem na 2 porcje. Pierwszą porcję kremu (pianki) wylać na ostudzony biszkopt, który będzie dolną warstwą ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by masa piankowa stężała.
- WARSTWA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Truskawki umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, poukładać je na warstwie piankowej (już stężałej), a następnie zalać je tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawić ciasto do lodówki, a gdy galaretka truskawkowa stężeje, to należy rozprowadzić na niej pozostałą część kremu piankowego.
- Pozostały blat biszkopta szpinakowego pokruszyć na mniejsze kawałeczki i oprószyć nim wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Bardzo ciekawy przepis ;)
Nie rozumie po co po ścięciu wierzchu jeszcze trzeba przeciąć biszkopt na dwa blaty?
Tej zarumienionej CIENKIEJ warstwy nie wykorzystuję w cieście ;) ona ma grubość ok. 1 mm.