ciasto z borówkami przepis

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami amerykańskimi – proste, a jakie pyszne! Jego wykonanie nie zajmuje więcej niż 10-15 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Jest to nasze awaryjne ciasto w sezonie borówkowym, gdy goście mają być za godzinę, a w domu nie ma niczego słodkiego do kawy. Poniższe ciasto z borówkami jest tak więc szybkie i proste w wykonaniu, ale co najważniejsze idealnie puszyste i wilgotne… no i bardzo pyszne! Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na proste ciasto z borówkami.


Ciasto z borówkami – prosty przepis

Lubicie borówki? My je uwielbiamy. Borówki amerykańskie kojarzą mi się głównie z przepysznymi dżemami w wykonaniu mojej Mamy. W ogrodzie u rodziców jest kilka krzaczków tych owoców, więc sierpień to czas przetworów i ciast z borówką amerykańską. Poniższy przepis to pyszne ciasto z borówkami na bazie twarogu sernikowego – wręcz rozpływa się w ustach. Twaróg i olej nadają temu ciasto idealnej wilgotności. Jeśli lubicie proste, szybkie i smaczne ciasta, to gorąco zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu na ciasto z twarogiem i borówką amerykańską.

To ucierane ciasto z borówkami super sprawdza się do popołudniowej kawy, zwłaszcza jak oprószymy je cukrem pudrem lub polejemy lukrem (np. cytrynowym).

Wypróbujcie koniecznie poniższy przepis na ciasto borówkowe, bo jest naprawdę pyszne. Nam jest ciężko się mu oprzeć i poprzestać na jednym kawałku tego ciasta! :)

Szybkie ciasto z borówkami – Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 160 g cukru kryształ  (będzie to ok. 3/4 szklanki; możecie dać trochę mniej cukru jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
  • 125 ml oleju rzepakowego (pół szklanki)
  • 150 g twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka)
  • 60 ml mleka (ok. 1/4 szklanki)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 (ok. 320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier

*szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z borówkami i twarogiem

Przepis na ciasto porzeczkowe

  1. Ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Pozwoli to uniknąć ewentualnego zakalca. Koniecznie przed rozpoczęciem robienia tego ciasta z borówkami przeczytaj nasz krótki poradnik: Jak uniknąć zakalca? Tak więc zalecamy, by jajka, mleko i twaróg sernikowy wyciągnąć z lodówki na minimum 1-2 h przed rozpoczęciem pieczenia ciasta borówkowego.
  2. Najlepiej na samym początku odmierzyć sobie wszystkie składniki, by praca nad ciastem szła szybko i sprawnie.
  3. Borówki amerykańskie umyć, osuszyć na sitku lub np. za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Jeśli Wasz piekarnik ma dużą moc, to można ustawić temperaturę na 175 st. C. Tak samo w przypadku mocno grzejącej gałki górnej można obniżyć ciasto o 1 poziom niżej niż środkowy poziom.
  5. Duże jajka (rozmiar L) wbić do misy miksera, dodać cukier kryształ i miksować całość na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut (do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta, a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą). Wedle uznania, jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to możecie ilość cukru zmniejszyć do połowy szklanki, czyli około 105 gramów.
  6. Gdy masa jajeczna będzie już jasna i puszysta, a cukier dobrze rozpuszczony, to należy cienką strużką zacząć wlewać olej rzepakowy, dalej ubijając całość na wysokich obrotach, ale tylko do czasu połączenia się składników.
  7. Kolejno należy zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać ok. 60 ml mleka oraz 150 gramów sera twarogowego ( u mnie z wiaderka, ale dość gęsty – jeśli kupicie rzadki twaróg, to najpierw należy zlać z niego płyn, który osadza się na powierzchni). Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  8. Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do osobnej miseczki, a następnie przerzucić do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wmieszać całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ten etap również należy wykonywać tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec wieszać delikatnie do ciasta borówki amerykańskie.
  9. Przygotować blaszkę do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 25 cm – ale można użyć trochę mniejszej, np. do 22 cm długości lub formę 10 x  30 cm lub też okrągłą formę o średnicy max. 20 cm. Wysmarować foremkę masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i wyrównać wierzch.
  10. Wstawić foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (lub tak jak pisałam wcześniej – jeden poziom niżej jeśli górna grzałka mocno przypieka). Piec całość przez ok. 40-50 minut to czasu tzw. suchego patyczka (po 40 minutach należy wbić drewniany patyczek w ciasto i sprawdzić,  czy jest suchy – jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest już upieczone).
  11. Po upieczeniu ciasta z borówkami, wyłączyć piekarnik, a drzwiczki lekko uchylić. Ciasto pozostawić w środku na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z borówkami z piekarnika, wyjąć z blaszki i przełożyć na kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Następnie można kroić ciasto. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

 


Zobacz również nasze inne przepis z borówkami w tej zakładce: borówki amerykańskie przepisy.

ciasto borówkowe

 

 

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.