Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką

Składniki

  • Biszkopt przepis znajdziesz na blogu
  • Budyń waniliowy 2 budynie
  • Mleko 800ml
  • Cukier 3 łyżki
  • Śmietana kremówka 100ml
  • Galaretka wiśniowa 2 opakowania
  • Woda 800ml
  • Brzoskwinie w puszce 1 puszka (masa brzoskwiń bez syropu: 470g)

Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką

Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt wg przepisu tutaj: biszkopt rzucany
  2. 600ml mleka zagotować, a w 200ml rozpuścić 2 budynie, dodać cukier i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczone budynie i mieszać, by nie powstały grudki. Ostudzić.
  3. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800ml wrzątku. Ostudzić.
  4. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki.
  5. Śmietanę kremówkę ubić, wymieszać delikatnie z budyniem.
  6. Na upieczony i ostudzony biszkopt wylać gotową masę budyniową, położyć na wierzch brzoskwinie i wstawić do lodówki, by masa stężała.
  7. Gdy masa już zgęstnieje na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką

  1. anngor94 :

    witam, pierwszy raz zrobiłam wariację z brzoskwiniami która wyszła, za drugim razem użyłam ananasa i galaretka spłynęła z masy? Czy to wina galaretki, czy ciasta które być może za krótko leżało wcześniej w lodówce?
    ogólnie pyszne!

    • SłodkaBabeczka :

      Hej :) Akurat ja chciałam, żeby krem był lekko płynny. Jeśli chcesz, by masa bydyniowa była gęsta, pomiń kremówkę, a zamiast tego dodaj do budyniu 100-150g masła (w zależności jak bardzo gęsty krem chcesz uzyskać). Ubij te budynie z masłem na puszysty krem. Pozdrawiam :)

  2. kasia :

    a do kremu nie trzeba dodawać masła? bo boje się że krem mi wyjdzie za rzadki i spłynie po cieście.Dzięki za podpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.