600ml mleka zagotować, a w 200ml rozpuścić 2 budynie, dodać cukier i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczone budynie i mieszać, by nie powstały grudki. Ostudzić.
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800ml wrzątku. Ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki.
Śmietanę kremówkę ubić, wymieszać delikatnie z budyniem.
Na upieczony i ostudzony biszkopt wylać gotową masę budyniową, położyć na wierzch brzoskwinie i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Gdy masa już zgęstnieje na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
14 thoughts on “Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką”
Ja właśnie robię. Z małą modyfikacja. Jeden budyń,(brak drugiego :p) dodam do tego bitą śmietanę mix. I dwie różne galaretki cytrynowa i truskawkowa :) zobaczymy czy wyjdzie masa budyniowa :)
witam, pierwszy raz zrobiłam wariację z brzoskwiniami która wyszła, za drugim razem użyłam ananasa i galaretka spłynęła z masy? Czy to wina galaretki, czy ciasta które być może za krótko leżało wcześniej w lodówce? ogólnie pyszne!
Hej :) Akurat ja chciałam, żeby krem był lekko płynny. Jeśli chcesz, by masa bydyniowa była gęsta, pomiń kremówkę, a zamiast tego dodaj do budyniu 100-150g masła (w zależności jak bardzo gęsty krem chcesz uzyskać). Ubij te budynie z masłem na puszysty krem. Pozdrawiam :)
Ja właśnie robię. Z małą modyfikacja. Jeden budyń,(brak drugiego :p) dodam do tego bitą śmietanę mix. I dwie różne galaretki cytrynowa i truskawkowa :) zobaczymy czy wyjdzie masa budyniowa :)
Przepraszam jeszcze raz za literowke na karteczce! Jak zawsze wyszło smakowite i szybko znika z blaszki. :-)
Oj tam :) nie szkodzi ;*
witam, pierwszy raz zrobiłam wariację z brzoskwiniami która wyszła, za drugim razem użyłam ananasa i galaretka spłynęła z masy? Czy to wina galaretki, czy ciasta które być może za krótko leżało wcześniej w lodówce?
ogólnie pyszne!
To wina ananasa :) Ananas, jak i kiwi utrudniają tężenie galaretki. Można pokombinować z gotowaniem syropu, tak jak tutaj: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/11/25/kruchy-ananasowiec/
mam pytanie czy do kremu nie jest czasem potrzeba margaryna bo boje się ,że krem spłynie z ciasta
Hej :) Akurat ja chciałam, żeby krem był lekko płynny. Jeśli chcesz, by masa bydyniowa była gęsta, pomiń kremówkę, a zamiast tego dodaj do budyniu 100-150g masła (w zależności jak bardzo gęsty krem chcesz uzyskać). Ubij te budynie z masłem na puszysty krem. Pozdrawiam :)
a co się stanie gdy dodam masło do budyniu i kremówke
Nigdy nie próbowałam łączyć budyniu, kremówki i masła :)
to ja zostanę przy Pani wersji :-)
a do kremu nie trzeba dodawać masła? bo boje się że krem mi wyjdzie za rzadki i spłynie po cieście.Dzięki za podpowiedz
Cudnie wygląda, tak leciutko :)
No i z galaretką :)
mniaaam;D ja właśnie zajadam się ciastem całkiem podobnym do Twojego – tyle że u mnie w roli głównej pomarańcze i galaretka pomarańczowa :)))
Szybkie i pyszne, idealne do niedzielnej kawki:)