Ciasto z czereśniami to ciasto, które robię bardzo często i tylko podmieniam owoce w zależności od sezonu. Niestety sezon na czereśnie trwa dość krótko, więc takie ciasto równie dobrze będzie smakowało z wiśniami, truskawkami, jagodami, a nawet z brzoskwiniami z puszki. To ciasto z czereśniami jest szybkie i proste w wykonaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto z czereśniami przepis
To ciasto z czereśniami jest bardzo szybkie w wykonaniu. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 15 minut! Potem już tylko należy odczekać czas pieczenia i pyszny placek z czereśniami gotowy! Jeśli lubisz te owoce, to pyszna jest także moja tarta z czereśniami, na którą przepis znajdziecie na moim blogu.
Proste ciasto z czereśniami – Składniki:
- 4 jajka rozmiar M
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 220 g cukru drobnego do wypieków (1 szklanka)
- 250 ml oleju(u mnie rzepakowy, 1 szklanka)
- 300 ml mleka (1 i 1/5 szklanki)
- 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki niewypełnione po brzegi)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400 g czereśni
- cukier puder do oprószenia ciasta
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na ciasto z czereśniami:
- Wszystkie składniki na ciasto z czereśniami muszą być w temperaturze pokojowej, co pozwoli uniknąć zakalca. Więcej info na ten temat znajdziecie we wpisie: zakalec – jak go uniknąć?
- Na najwyższych obrotach miksera utrzeć całe jajka (białka i żółtka razem) z cukrem waniliowym i drobnym cukrem (nie pudrem! tylko takim o drobnych kryształkach; ewentualnie może być zwykły cukier, ale drobny szybciej będzie się rozpuszczać). Ubijać przez około 10 minut aż powstanie jasna i puszysta masa (jajka powinny zwiększyć swoją objętość około 3 razy).
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na najniższe i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy do ubitych jajek, dalej miksując. Kolejno delikatnie wlać mleko, dalej miksując.
- Wyłączyć mikser, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i całość wymieszać szpatułką, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej!)
- Czereśnie umyć, osuszyć, pozbawić ogonków i pestek. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, wyrównać. Następnie poukładać czereśnie na wierzchu ciasta, przecięciem do góry.
- Piec placek z czereśniami w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 – 50 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”). Nie wydłużać zbytnio czasu pieczenia, by niepotrzebnie nie przesuszyć ciasta.
- Po ostudzeniu można posypać ciasto z czereśniami cukrem pudrem. Smacznego!
Zamiast czareśni dodałam jagody, wyszedł obłędny
pysznie wygląda to ciasto