ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami


Ciasto z czereśniami to ciasto, które robię bardzo często i tylko podmieniam owoce w zależności od sezonu. Niestety sezon na czereśnie trwa dość krótko, więc takie ciasto równie dobrze będzie smakowało z wiśniami, truskawkami, jagodami, a nawet z brzoskwiniami z puszki. To ciasto z czereśniami jest szybkie i proste w wykonaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ciasto z czereśniami przepis

To ciasto z czereśniami jest bardzo szybkie w wykonaniu. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 15 minut! Potem już tylko należy odczekać czas pieczenia i pyszny placek z czereśniami gotowy! Jeśli lubisz te owoce, to pyszna jest także moja tarta z czereśniami, na którą przepis znajdziecie na moim blogu.

ciasto z czerśniami przepis

Proste ciasto z czereśniami – Składniki:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 220 g cukru drobnego do wypieków (1 szklanka)
  • 250 ml oleju(u mnie rzepakowy, 1 szklanka)
  • 300 ml mleka (1 i 1/5 szklanki)
  • 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki niewypełnione po brzegi)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g czereśni
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml
proste ciasto z czereśniami

placek z czereśniami

Przepis na ciasto z czereśniami:

  1. Wszystkie składniki na ciasto z czereśniami muszą być w temperaturze pokojowej, co pozwoli uniknąć zakalca. Więcej info na ten temat znajdziecie we wpisie: zakalec – jak go uniknąć?
  2. Na najwyższych obrotach miksera utrzeć całe jajka (białka i żółtka razem) z cukrem waniliowym i drobnym cukrem (nie pudrem! tylko takim o drobnych kryształkach; ewentualnie może być zwykły cukier, ale drobny szybciej będzie się rozpuszczać). Ubijać przez około 10 minut aż powstanie jasna i puszysta masa (jajka powinny zwiększyć swoją objętość około 3 razy).
  3. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na najniższe i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy do ubitych jajek, dalej miksując. Kolejno delikatnie wlać mleko, dalej miksując.
  4. Wyłączyć mikser, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i całość wymieszać szpatułką, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej!)
  5. Czereśnie umyć, osuszyć, pozbawić ogonków i pestek. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  6. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, wyrównać. Następnie poukładać czereśnie na wierzchu ciasta, przecięciem do góry.
  7. Piec placek z czereśniami w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 – 50 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”). Nie wydłużać zbytnio czasu pieczenia, by niepotrzebnie nie przesuszyć ciasta.
  8. Po ostudzeniu można posypać ciasto z czereśniami cukrem pudrem. Smacznego!


placek z czereśniami przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.