Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Blaszka o wym. 25cm x 25cm.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 500ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu
- 3 łyżki mąki tortowej
- 200 g masła
Dodatkowo:
- ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych lub z kompotu
- 1 galaretka wiśniowa
- herbata malinowa
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25-35 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
- Biszkopt nasączyć herbatą malinową (najlepiej za pomocą pędzelka).
- Krem: 400ml mleka zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło o temperaturze pokojowej, miksując krem na wysokich obrotach.
- Galaretkę rozpuścić w 450ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą nasączyć herbatą malinową. Następnie na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Nałożyć kolejną warstwę kremu i wiśnie, a na koniec zalać całość lekko stężałą galaretką.
- Wsadzić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Cudownie to ciasto wygląda :)
Czy lepsze od niejednego tortu? – tutaj bym dyskutowała. Na początek powiem, co wkurzało mnie w przepisie – nie podana wielkość blachy, proporcje na oko /nie mam szklanki, szczęśliwie waga odmierza mililitry/, lekki brak chronologii i precyzyjnych wskazówek. Nie nasączyłam odpowiednio bo nie wiadomo ile herbaty należało przyrządzić – smarowanie pędzelkiem wskazywało na zużycie niezbyt wielkich ilości – przeprowadziłam złą interpretację. Ciasto smaczne, pomysł dobry, polecam.