Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Pyszne ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką, rozpływającą się w ustach! Poza sezonem można maliny zastąpić dowolnymi owocami lub użyć po prostu mrożonych malin :)
Inspiracja pochodzi z bloga mojewypieki.com
Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 375g
- 250g schłodzonego masła (1 i 1/4 kostki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem 80g)
- pół szklanki oleju
Dodatkowe składniki:
- ok. 300-400g malin
- cukier puder do oprószenia ciasta
* szklanka o pojemności 250ml
Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Wykonanie:
- Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
- Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190C przez ok. 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
- Kiedy spód jest już zimny, zacząć zacząć ubijać białka na sztywno. Następnie stopniowo, po łyżce, wsypywać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać do połączenia się masy.
- Na spód ciasta wyłożyć piankę, poukładać maliny otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) kruchego ciasta.
- Włożyć ciasto do nagrzanego do 190C piekarnika i piec przez ok. 40 minut (aż góra zrobi się złotego koloru). Wierzch można posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Smacznego! :)

Maliny do ciasta rozmrażac czy można ułożyć mrożone?
Co zrobic by po upieczeniu ciasto to nie upadalo w sensie na pianka
Witam. Jakiego masla użyć do kruchego ciasta ?? Margarynę kasie czy takie maslo śmietankowe 82%??
Prawdziwe masło, minimum 82% zawartości tłuszczu ;)
Margaryna Kasia najlepiej
jadłam to ciasto u znajomego pycha.ja próbowałam parę razy upiec ale nie wiem czemu mi ta pianka przy pieczeniu siada lub nawet jak wlewam olej .proszę doradzcie coś.
Trzeba dobrze ubić białka na bardzo, bardzo sztywną pianę i wtedy wlewamy olej powoli mieszając łyżką.
Robiłam to ciasto tylko zamiast malin dodałam truskawki , przepyszne
a spód ciasta podpiec i zostawić do wystygnięcia czy na ciepłe kłaść pianę ???
Koniecznie trzeba najpierw podpiekac spód,czy można od razu wstawic cale ciasto do pieczenia?
Lepiej podpiec, by uniknąć zakalca ;)
ciasto przepyszne, co prawda ja je znam z bloga http://www.mojewypieki.com ;) Polecam ten przepis, pychotka :) Wypróbowane ;)
Tez stamtąd je znam :-) i jest podane na blogu w źródle :-)
pyszne jest :) Ale to nie zarzut, tylko potwierdzenie, ze pyszne, ale znane mi z innego źródła ;)
Piekłam go już kilka razy z truskawkami – jest świetne. Pora na maliny :)
Witam ,czy z mrozonymi truskawkami tez wyjdzie :-)
Tak :)
ja tez spróbuje
Wczoraj wykonałam ten przepis tylko wersja z ananasem :-) wyszło super!
Uwielbiam :)
Ciasto pychotaaa :)
najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam :)
Upiekłam takie kruche z jagodami i budyniem, pyyyycha!
Jeżeli dobre i sprawdzone,też spróbuje….
dobre ! sprawdzone !
jaka ma byc porcja skladnikow na duza blache? 24×40
Można to łatwo obliczyć z proporcji :) Liczysz pole jednej blaszki, potem drugiej, a następnie dzielisz to większe pole przez to mniejsze i wyjdzie Ci ile razy tamta blaszka jest większa od tej mojej :) i przez taką samą wartość należy przemnożyć składniki. Jes to bardzo przydatny rachunek w przeliczaniu na róźne foremki, bo wiadomo, że forma formie nierówna :)
W Twoim przypadku będzie to tak:
Moja blaszka: 24*28= 672 cm2
Twoja blaszka: 24*40 = 960 cm2
960/672 = 1,43 -> ten wynik możemy zaokrąglić do 1,5 żeby łatwej się odmierzało składniki.
Tak więc każdego wyżej wymienionego w przepisie składniku powinnaś dać 1,5 razy więcej niż jest podane.
Mam nadzieję, że jasno to wyjaśniłam. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku! :)
czyli o 0,5 wiecej niż jest podane , ja to tak rozumiem ;)
Z dwóch porcji. Ja tak robię na dużą blachę.
o jeju jak ja kocham to ciacho:) wspaniałe w smaku i pryz tym pięknie wygląda:)
Kawałeczkiem się poczęstuje, do kawki, którą aktualnie się delektuje:-) Pycha.
Ooo, robiłam nie raz, pyszne, bardzo polecam!
Robiłam podobne z borówkami. Niebo w gębie! :>
Super pomysł :) na pewno je zrobię ta pianka to prawdziwy rarytas :)
takie ciasta to ja mogę jeść :)) najlepiej!