Macie ochotę na pyszne ciasto ze śliwkami? Koniecznie wypróbujcie ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą – takie pyszne, że ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Gorąco polecam!
Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą – Składniki
- ok. 500 g śliwek węgierek
- 175 g masła
- 170 g brązowego cukru
- 4 jajka rozmiar M
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- garść orzechów laskowych (całych, prażony, bez skórki), do posypania – ok. 20 g
Przepis na ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
- Odłożyć kilka śliwek (4-5 sztuk, przepołowić i wypestkować), a pozostałe śliwki posiekać na 8 cząstek.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Uważać, by nie miksować zbyt długo, by nie zwarzyć masy maślanej.
- Kolejno dodawać do ubitego masła stopniowo po jednym jajku, czekając aż poprzednie się wchłonie w masę, zanim doda się kolejne. Ucierać tylko do czasu połączenia się składników. Następnie do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem, zmielone orzechy laskowe i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane śliwki i wymieszać.
- Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wcześniej odłożone śliwki, rozcięciami ku górze. Wierzch posypać również prażonymi orzechami laskowymi (ok. 20 g orzechów).
- Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą piec w temperaturze 175 st.C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez około 40 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu uchylić piekarnik na 10 minut, a następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzić. Smacznego!
Polecam również nasze pyszne drożdżówki ze śliwkami. Moja Mama mówi, że są o niebo lepsze niż z jakiejkolwiek cukierni.
Pięknie się prezentuje.
Przepis wygląda fantastycznie – myślę, że trzeba wypróbować :)