ciasto z porzeczkami przepis

Ciasto z porzeczkami


Ciasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie puszyste i wilgotne. Po prostu rewelacyjne! Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na proste ciasto z porzeczkami.


Ciasto z porzeczkami czerwonymi – prosty przepis

To delikatne w smaku ciasto wręcz rozpływa się w ustach. To ciasto jest tak proste, że na pewno uda się każdemu. Wystarczy wymieszać kilka ogólnodostępnych składników i gotowe! Cały proces przygotowania ciasta nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! A potem już tylko czas oczekiwania aż pyszne ciasto z porzeczkami czerwonymi się upiecze.

Wedle uznania możecie je zrobić jako ciasto porzeczkowe z czarną porzeczką lub zastąpić te owoce jagodami bądź malinami. Dodatek oleju i twarogu do ciasta sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne, czyli takie jakie lubię najbardziej. To ciasto z porzeczkami super sprawdza się do popołudniowej kawy, zwłaszcza jak oprószymy je cukrem pudrem lub polejemy lukrem.

Ucierane ciasto z porzeczkami i twarogiem to super pomysł, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy stać godzinami w kuchni, by stworzyć słodki dodatek do kawy.

Wypróbujcie koniecznie poniższy przepis na ciasto porzeczkowe, bo jest naprawdę pyszne i ciężko mu się oprzeć. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku tego ciasta! :)

ciasto porzeczkowe

ciasto ucierane z twarogiem

Szybkie ciasto z porzeczkami – Składniki:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 160 g (lub trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, jednak nie mniej niż 1/2 szklanki=105 g)
  • pół szklanki oleju rzepakowego – ok. 125 ml
  • 150 g twarogu z wiaderka (lub w kostce, ale wtedy minimum 3-krotnie należy go zmielić)
  • 1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 (ok. 320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czerwonych porzeczek (około 1 szklanka)
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier

porzeczki czerwone

ciasto ucierane

ciasto ucierane z owocami

ciasto z owocami

Przepis na ciasto porzeczkowe

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (czyli jajka, mleko i twaróg wyciągnąć z lodówki na minimum 1-2 h przed rozpoczęciem pieczenia ciasta). Koniecznie przed rozpoczęciem robienia tego ciasta przeczytaj nasz krótki poradnik: Jak uniknąć zakalca?
  2. Przygotować pełną szklankę czerwonych porzeczek – powinno być ich ok. 200 g. Owoce umyć, osuszyć np. za pomocą ręcznika kuchennego papierowego, a następnie ściągnąć je z ogonka.
  3. Następnie rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 st. C. Jeśli Wasz piekarnik ma dużą moc, to można ustawić temperaturę na 175 st. C. Należy wybrać funkcję pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
  4. Jajka o temperaturze pokojowej wbić do misy miksera, dodać cukier (ja daję 3/4 szklanki, czyli 160 gramów cukru, ale jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to możecie zmniejszyć jego ilość) i miksować całość na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut (do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta, a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą).
  5. Gdy masa jajeczna będzie już puszysta, a cukier dobrze rozbity, to należy cienką strużką zacząć wlewać olej rzepakowy, dalej ubijając całość na wysokich obrotah do czasu połączenia się składników.
  6. Kolejno należy zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać ok. 60 ml mleka oraz 150 gramów sera twarogowego ( u mnie taki z wiaderka, dość gęsty – jeśli kupicie rzadki twaróg, to najpierw polecam zlać z niego płyn, a dopiero potem użyć gęstej masy). Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  7. W osobnej miseczce przesiać mąkę pszenną tortową oraz proszek do pieczenia. Następnie takie przesiane składniki dodać do wcześniej ubitej masy i delikatnie wmieszać całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki (również tylko do czasu połączenia się składników).
  8. Na koniec dodać do ciasta umyte czerwone porzeczki i delikatnie wmieszać je w ciasto.
  9. Przygotować foremkę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 25 cm – ale można użyć trochę mniejszej, np. do 22 cm długości lub okrągłą formę o średnicy max 20 cm. Wysmarować foremkę masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i wyrównać wierzch.
  10. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec całość przez ok. 40-50 minut to czasu tzw. suchego patyczka (po 40 minutach należy wbić drewniany patyczek w ciasto i sprawdzić,  czy jest suchy – jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest już upieczone). Jeśli Wasza grzałka górna mocno przypieka, to możecie piec ciasto o 1 poziom w piekarniku niżej lub zmniejszyć temperaturę pieczenia do 175 st. C.
  11. Po upieczeniu ciasta z porzeczkami, uchylić lekko drzwiczki piekarnika, a ciasto pozostawić jeszcze w środku na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z porzeczkami z piekarnika, wydobyć z foremki i wystawić na kratkę do odparowania i ostudzenia. Kroić ciasto porzeczkowe dopiero po ostudzeniu. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!


Zobacz również nasz przepis na: tartaletki z porzeczkami.

ciasto ucierane z owocami i twarogiem

ciasto porzeczkowe przepis

ciasto z czerwoną porzeczką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.