ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem – puszyste, delikatnie wilgotne, nieco słodkie i umiarkowanie kwaskowate. Idealne ciasto do kawy! To ciasto ucierane z rabarbarem oprószone cukrem pudrem jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowanie poniższego przepisu!

Ciasto z rabarbarem

To ciasto z rabarbarem na oleju jest idealne z kilku względów. Po pierwsze jest pyszne! I to jego największa zaleta oczywiście. Po drugie jest szybkie w wykonaniu, bo czas jego przygotowania to niecałe 15 minut, a czas pieczenia oscyluje w okolicy 30-40 minut. Poza tym jest dziecinnie proste, więc nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Jest to ciasto na dużą blachę (nie tę największa aż, ale na taką z tych większych, bo o wymiarach 23 cm x 33 cm – mierzone po spodzie blaszki) i placek z rabarbarem nie wychodzi strasznie wysoki, ale w takiej formie smakuje mi najlepiej. Jeśli oczywiście chcecie, by jednak było ono wyższe, to możecie użyć ciut mniejszej blaszki, ale wtedy ilość owoców należy również delikatnie zmniejszyć, by nie było ich za dużo na powierzchni ciasta. Z reguły wtedy trzeba też delikatnie wydłużyć czas pieczenia. Już nie przedłużam i jeszcze raz gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na placek z rabarbarem. No i pamiętajcie, że zawsze mile widziane są fotki Waszych wypieków, które możecie wrzucać do mnie na fanpage Kulinarnych Przebojów lub na grupie moich fanów na FB. Tak więc kto się skusi na ciasto ucierane z rabarbarem, ten niech koniecznie pochwali się fotką! :)

Składniki:

  • 4 średniej wielkości łodygi rabarbaru – ok. 350 g
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300 g
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – ok. 160 g
  • 150 ml oleju (3/5 szklanki)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z rabarbarem przepis

Przepis na ciasto z rabarbarem:

  1. Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić na paseczki o szerokości nie większej niż 0,5 cm.
  2. Mąkę pszenną tortową przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę cukru i zacząć ubijać na wysokich obrotach. Gdy białka już się spienią, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru drobnego i wanilinowego (ubijać przez kilka minut aż powstanie sztywna piana). Następnie zwolnić obroty miksera na minimalne i dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Dodawać kolejne żółtko dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu wszystkich żółtek rozpocząć wlewanie oleju, ale cienkim strumieniem. Ubijać dalej na niskich obrotach, ale tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, by masa nie opadła).
  4. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie całość przemieszać za pomocą drewnianej łopatki i również tylko do czasu połączenia się składników, by masa nie opadła (można zrobić to dość niezgrabnie, nie musi powstać idealnie gładka masa; mogą pozostać delikatne grudki – ale też nie może być ich za wiele).
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do blaszki ciasto. Na wierzchy równomiernie rozsypać pokrojony rabarbar.
  6. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka (czyli na koniec pieczenia wbić np. patyk do szaszłyków w ciasto i zobaczyć, czy już jest suche i odpowiednio wypieczone).
  7. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Ciasto rabarbarowe gotowe! Smacznego!

Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami. Jest to również proste i szybkie ciasto na jogurcie, które udaje się każdemu! Wystarczy postępować zgodnie z przepisem krok po kroku.

ciasto rabarbarowe
placek z rabarbarem przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.