ciasto z truskawkami
Ciasta biszkoptowe Ciasta z owocami Przepis na ciasto z owocami Słodkości Wypieki

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami z poniższego przepisu to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 15 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia, ale całość wykonanie w nie więcej niż 1 godzinę, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z truskawkami na oleju.

Ciasto z truskawkami

Czerwiec kojarzy mi się przede wszystkim z ciastami z truskawkami. Cała moja rodzina uwielbia wypieki z dodatkiem tych owoców. Moim ulubionym jest szybkie ciasto z truskawkami – właśnie to z przepisu poniżej, ponieważ przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników zajmuje mi około 15 minut. A potem ciasto już się piecze samo :) Jest ono super rozwiązaniem, gdy mamy mieć gości, którzy zapowiedzą się tylko chwilę przed spotkaniem. Wtedy można ich uraczyć własnie takim smakołykiem, jakim jest to puszyste ciasto z truskawkami.

By ciasto się udało i nie było zakalca należy pamiętać o odpowiednim osuszeniu truskawek przed pieczeniem oraz o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zaś mąkę i proszek do pieczenia należy dodać na sam koniec i tylko wmieszać je w masę za pomocą szpatułki, by uniknąć zbędnego napowietrzenia masy. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm. Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu.

Proste ciasto z truskawkami- Składniki:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 220 g cukru drobnego do wypieków  (1 szklanka)
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 450 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z truskawkami przepis

Przepis na proste ciasto z truskawkami na oleju:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i drobnym cukrem do wypieków (ewentualnie może być zwykły cukier, ale drobny szybciej się rozpuszcza). Powinna powstać bardzo puszysta, jasna masa (jajka powinny potroić swoją objętość; czas ubijania zajmuje około 10 minut).
  3. Gdy kryształki cukru znikną, należy zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem olej do masy jajecznej, dalej miksując. Następnie stopniowo wlewać mleko, dalej miksując.
  4. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę pszenną tortową wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
  5. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki.
  6. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, wyrównać. Następnie poukładać  truskawki na wierzchu ciasta, przecięciem do góry.
  7. Piec ciasto z truskawkami w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
  8. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, ale moja rodzinka lubi korzystać z niego w pełni. Dlatego w tym czasie co kilka dni piekę ciasto lub robię desery z dodatkiem tych owoców. Szczególnie polecam wypróbować takie moje przepisy jak: Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami  Truskawkowiec bez pieczenia oraz ,Truskawkowa chmurka. A jeśli Wy też macie jakieś swoje pyszne, sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami, to gorąco zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzach poniżej. Chętnie skorzystam z nowych przepisów.

placek z truskawkami

4.6 / 5 ( 658 głosów )

19 thoughts on “Ciasto z truskawkami”

  1. Świetny przepis, wyszło przepyszne. Na blaszkę 25×36 ja trzymam godzinę w 180 stopniach, być może wina piekarnika… Ważne do suchego patyczka :-) pozdrawiam

    1. Uwielbiam proste i pyszne ja robię identcznie jak na przepisie dodaje truskawki rabarbar borówki (czasem mrożone jak nie ma sezonu) na wierzch posypuję kruszonka najlepsze…

  2. Witam. Bardzo mi się spodobał ten przepis. Mam pytanko bo teraz nie sezon na truskawki i jakim owocami mogę je zastąpić by również było pyszne

    1. Ale odjazd! ❤️ pięknie się upiekło i w smaku również boskie. Dodatek cukru waniliowego robi robotę
      Mam tylko takie pytanie, czy mąkę przesiać całą na raz i zaczął delikatnie mieszać czy przesiewać partiami?

    1. Może ma Pani słabszą moc piekarnika?
      I pytanie ,czy piecze Pani w takiej samej blaszce :) Moje upiekło się w podanym czasie – tak jak na załączonych zdjęciach to widać :)

    1. Nie, szklanka nie ma 250 gramów, tylko ma 250 ml – a to różnica ;)
      1 szklanka o pojemności 250 ml mieści w sobie 150 gramów mąki pszennej tortowej.
      Pozdrawiam.

    1. Pyszne ciasto, wyszło puszyste i smaczne. Upiekłam o godz. 13 i już nie ma po nim śladu. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here