jogurtowa zebra

Ciasto zebra jogurtowa


Ciasto zebra jogurtowa – to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia. Jest to można by rzec taki sernik na zimno bez sera… lub trafniej – jogurtowiec na zimno. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego i niezbyt słodkiego, to gorąco polecam ten przepis na zebrę jogurtową.


Ciasto zebra jogurtowa przepis

Poniższy przepis na ten jogurtowiec na zimno możecie potraktować jako bazę, którą można dowolnie modyfikować. Jeśli tylko macie ochotę, to możecie go zamienić na lekki sernik na zimno, zastępując jogurt naturalny właśnie twarogiem sernikowym (minimum 3-krotnie mielonym lub takim z wiaderka, ale dość gęstym).

To samo dotyczy ciasteczkowego spodu. Jeśli nie chcecie owsianego spodu, to spokojnie możecie spód zamienić na herbatniki lub biszkopty, bądź po prostu upiec cienki biszkopt, ale wtedy nie będzie to już ciasto bez pieczenia. Możecie również całkowicie pominąć tworzenie spodu ciasta i stworzyć jedynie deser w postaci pianki.

Także wersję kolorystyczną możecie poddać zmianom, używając galaretek o swoich ulubionych smakach i barwach.

sernik na zimno

Zebra jogurtowa

Jogurtowa zebra to pyszna i delikatna pianka z kolorowych galaretek oraz masy na bazie jogurtu i śmietanki kremówki. Wzorki zebry możecie tworzyć dowolnie, jak Was natchnie wyobraźnia. Ja z reguły nie tworzę żadnych zygzaków, tylko wylewam tężejące masy galaretkowe na przemian na sam środek ciasta, dzięki czemu tworzą taką zebrę jak na załączonych zdjęciach.

Jogurtowa zebra mimo, że jest bardzo prostym ciastem, to zawsze wywołuje zachwyt wśród gości i robi furorę na wszelkiego rodzaju domowych uroczystościach. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i mimo iż jest banalna w wykonaniu, to każdy prosi o przepis na nią.

Ciasto zebra jogurtowa jest przepyszne, delikatne i rozpływa się w ustach, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

jogurtowiec z galaretkami ciasto na owsianym spodzie sernik na zimno

Ciasto zebra jogurtowa – Składniki:

Składniki na spód:

  • 210 g ciasteczek owsianych (u mnie ciasteczka owsiane z sezamem)
  • 50 g masła

Składniki na piankową zebrę:

  • 330 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 330 ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka koloru czerwonego (np. wiśniowa lub truskawkowa)
  • 1 galaretka koloru zielonego (np. winogronowa, agrestowa lub kiwi)
  • 1 galaretka koloru żółtego (np. cytrynowa)
  • ok. 900 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • opcjonalnie do ozdoby świeże owoce i listki mięty

zebra jogurtowa przepis

Przepis na zebrę jogurtową:

  1. Ciasteczkowy spód do sernika na zimno – jak zrobić? Ciasteczka owsiane (u mnie z sezamem, ale dobrze smakują też takie z orzechami) dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić w blenderze. Dodać masło i wyrobić jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie zacisnąć obręcz. Ważne jest, by tortownica miała minimum 5 cm wysokości, by cała mała jogurtowa spokojnie się w niej zmieściła. Jeśli tortownica jest niższa, to można wykorzystać blaszkę o większej średnicy, ale wtedy sernik na zimno będzie nieco niższy. Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównać. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 40-60 minut, by spód ciasta się nieco schłodził.
  2. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. Następnie do każdej galaretki dodać po 110 gramów jogurtu naturalnego gęstego i wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej).
  3. Następnie ubić na sztywno śmietankę kremówkę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować tylko do czasu połączenia się składników. Wedle uznania można pominąć cukier puder i sernik na zimno będzie wtedy nieco mniej słodki (chociaż i tak nie należy do bardzo słodkich ciast). Ubitą śmietankę podzielić na trzy równe części i każdą część dodać do galaretek. Delikatnie mieszać do czasu połączenia się składników (również najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Tak przygotowane masy jogurtowo-śmietankowe można wstawić do lodówki, by nieco szybciej tężały, ale należy pilnować, by pozostały wciąż nieco płynne.
  4. Gdy masy jogurtowe będą już odpowiednio tężejące, wyjąć ciasteczkowy spód z lodówki i rozpocząć wykonywanie warstwy piankowej. Na środek blaszki wylać najpierw jeden kolor masy (jego 1/3 lub 1/4 część), następnie wylać na środek część drugiej kolorowej masy, a na koniec trzeci kolor. Czynność powtarzać, wciąż wylewając masę na sam środek blaszki, aż do wyczerpania składników.
  5. Kolejno wstawić jogurtową zebrę do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężała. Kroić po całkowitym stężeniu mas. Ciasto można dodatkowo ozdobić owocami i listkami mięty. Smacznego!


jogurtowiec

pianka z galaretek sernik na zimno pianka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.