Ciecierzyca w pomidorach to super pomysł na bezmięsny obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciecierzyca w pomidorach – Składniki:
- 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)
- 1 średnia cebula – 130 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
- 2 średnie papryki czerwone – 520
- 1 słoik ciecierzycy – 400 g po odsączeniu z zalewy (można dać mniej, jeśli się nie chce, by dominował smak ciecierzycy – dać wtedy np. 200 gramów)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczka papryki ostrej mielonej (lub mniej/więcej do smaku w zależności od upodobań)
- sól i pieprz do smaku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego (100 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania
- 2 łyżki posiekanego koperku do oprószenia dania
Przepis na ciecierzycę w pomidorach:
- Ciecierzycę (ze słoika lub puszki, taką ugotowaną) odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku.
- Cebulę obrać, pokroić w nie dużą kostkę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Paprykę pozbawić gniazd nasienny, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm.
- Na patelni rozgrzać oliwę (lub ewentualnie olej), wrzucić cebulę i smażyć ją przez kilka minut, na bardzo małym ogniu, do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Co jakiś czas przemieszać cebulę. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Następnie wrzucić pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz pokrojoną paprykę. Dodać przyprawy (zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku). Dusić na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kolejno do patelni dorzucić ciecierzycę, przykryć patelnię pokrywką i dusić całość pod przykryciem przez ok. 10-15 minut aż warzywa nieco zmiękną.
- Na 5 minut przed końcem duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić dalej pod przykryciem. Na sam koniec doprawić danie raz jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Ściągnąć patelnię z palnika i oprószyć danie posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Podawać np. z kaszą lub pieczywem. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na bezmięsne dania, to polecam gorąco placki z cukinii. Są pyszne i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Super smakują z kleksem śmietany lub z sosem czosnkowym.