Co warto zrobić ze świeżego szpinaku?

Co przygotować ze świeżego szpinaku?


Szpinak to roślina pochodząca z Persji. Początkowo ceniono ją nie z uwagi na smak, ale cenne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość żelaza sprawiała, że szpinak bardzo powszechnie podawany był dzieciom i osobom chorym na anemię. Niestety – dawniej kucharki potrafiły zrobić z niego wyłącznie brejowatą, rozgotowaną papkę. Do dziś zresztą panuje opinia, że szpinak nie posiada smaku i jest mdły. Przy odrobinie umiejętności można jednak zrobić z niego wyśmienite dania. W jakich ciekawych przepisach da się wykorzystać świeży szpinak?


Cenne właściwości szpinaku

Dobrze przyrządzony szpinak pasuje jednak praktycznie do wszystkiego. Nie trzeba bowiem ograniczać się do jego wersji podstawowej. Warto go jadać, ponieważ wyróżnia się wieloma wartościowymi właściwościami. Szpinak zawiera przede wszystkim dużo żelaza i witaminy C. Obecne w jego liściach białka służą do produkcji leków przywracających wzrok, dzięki czemu znajdują zastosowanie w okulistyce. Szpinak wywiera pozytywny wpływa na ludzką pamięć. Roślina ta zawiera ponadto luteinę i beta-karoten, będące silnymi przeciwutleniaczami.

Do koktajli, sałatek i dań mięsnych

Stosowanie szpinaku w kuchni kojarzone jest przede wszystkim z wykorzystywaniem zielonych liści tej rośliny. Szpinak można na szczęście jeść w wersji nie tyko przetworzonej i poddanej cieplnej obróbce. Świeże, surowe liście warto dodać chociażby do smoothie lub koktajlu warzywno-owocowego. To doskonała dawka żelaza, która powala na zniwelowanie uczucia ospałości i zmęczenia po ciężkim dniu.

Bez żadnej wcześniejszej obróbki z liści szpinaku przyrządzać da się smaczne surówki i sałatki. Bardzo dobrze komponują się zwłaszcza z daniami mięsnymi. Doskonałym pomysłem na posiłek jest także ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem.

koktajl z kiwi i szpinaku przepis sałatka ze szpinakiem i serem feta przepis

Do zapiekanek i makaronów

Szpinak coraz częściej wykorzystywany jest także do zapiekania. Można zastosować go w tradycyjnych zapiekankach, a także wszelkiego rodzaju tartach, lazaniach czy roladach. To także świetny składnik farszu do pierogów czy naleśnikowego nadzienia. W takiej formie sprawdzi się idealnie zwłaszcza w towarzystwie sera koziego lub feta. Po dodaniu ricotty lub śmietany, uzyskać można w ten sposób idealny sos do spaghetti. Szpinak wspaniale smakuje z makaronem, zwłaszcza po delikatnym podsmażeniu na kilku łyżkach oliwy. Całość wzbogacić można także tartym parmezanem lub kawałkami kurczaka.

dietetyczna sałatka ze szpinakiem

Na słodko i na ostro

Szpinak nieprzetworzony dopasować można nawet do ciast, nie tylko wytrawnych. Po zmiksowaniu w blenderze wystarczy dodać go do pozostałych składników, a w gotowym słodkim wypieku będzie praktycznie niewyczuwalny. Szpinakowe ciasto to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które mają opory przed jadaniem tego warzywa na surowo. Roślina ta smakuje bardzo dobrze także na ostro.

Świeże liście idealnie sprawdzają się zwłaszcza jako składnik domowego pesto. W takiej formie nabierają pikantnego charakteru i mogą z powodzeniem wzbogacić smak bazylii.

Przeciwwskazania do jedzenia szpinaku

Warto pamiętać, że spożywanie szpinaku w dużych ilościach nie jest polecane wszystkim osobom. Nadmiar żelaza bywa niekorzystny, zwłaszcza w przypadku walki z artretyzmem i reumatyzmem. Szpinak zawiera niestety sporo kwasu szczawiowego. Powinny więc unikać go także osoby, które mają problemy z układem pokarmowym i nerkami.

Szpinak przepisy

Sporo inspiracji na dania ze szpinakiem znajdziecie u nas na blogu w zakładce: szpinak przepisy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.