Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym
Dania z makaronem

Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym

Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells . Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki . Idealnie nadaje się do nadziewania różnymi farszami i zapiekania. Poniżej polecam Wam zapiekane muszle ze szpinakiem i fetą pod beszamelem .

Składniki

  • Makaron Conchiglioni kilkanaście sztuk
  • Ser żółty
  • Oliwa łyżeczka
  • Farsz szpinakowy przepis znajdziesz na blogu
  • Sos beszamelowy przepis znajdziesz na blogu

Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym

Wykonanie:

  1. Muszle ugotować al dente wg opisu na opakowaniu (ok.15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy). Następnie przecedzić makaron na durszlaku i zahartować zimną wodą.
  2. Przygotować farsz ze szpinaku. Przepis znajdziesz tutaj: Farsz szpinakowy z fetą
  3. Przygotować sos beszamelowy. Przepis znajdziesz tutaj: Beszamel
  4. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Muszle nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem i polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.
  5. Piec w temp. 180C przez około 15 minut.

Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym

Rate this post

9 thoughts on “Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym”

  1. Muszle według tego przepisu są przepyszne, a szpinak w tej odsłonie przekonał do siebie nawet najbardziej zagorzałych przeciwników;) Danie palce lizać. Polecam!

  2. wspaniałe, cudowne, idealne połączenie, a pomysł na ten rodzaj makaronu już w ogóle genialny, na pewno zagości na naszym stole i wtedy podzielimy się wrażeniami smakowymi!!!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.