crusta jak zrobić
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery) Napoje Porady kulinarne i ciekawostki

Crusta – co to jest i jak ją zrobić?

Crusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani sposób, w domowych warunkach, możemy upiększyć nasze drinki, czy koktajle, by wyglądały niczym jak z prawdziwego drink baru.


Jak zrobić crustę?

Wystarczy zwilżyć krawędź szklanki lub kieliszka (najczęściej w soku z cytryny), a następnie zanurzyć je w wysypanej np. na talerzyk wybranej substancji (najczęściej jest to cukier kryształ). Poniżej macie kilka propozycji, czym nawilżać szklankę oraz jakich składników używać do ozdoby.

niebieska crusta do drinków

crusta z cukrem

Crusta – krok po kroku

  1. Żeby zrobić crustę, trzeba przechylić szklankę lub kieliszek pod kątem 45 stopni i przejechać po jego brzegach cząstką cytryny lub też wycisnąć sok na talerzyk i odwrócić kieliszek do góry nogami, a następnie zanurzyć w soku. W barach, barmani często używają profesjonalnych podkładek z gąbkami nawilżonymi sokiem, ale metoda ze zwykłym talerzykiem spokojnie da radę ;)
  2. Kolejno taki kieliszek z nawilżonymi brzegami należy położyć na talerzyku np. z wysypanym cukrem kryształem lub tylko delikatnie dotknąć cukru, by nie powstały zbyt duże grudki na brzegu szklanki, które mogą wyglądać mało estetycznie. I gotowe! Prawda, że proste? :)

Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny?

  • sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok
  • syrop cukrowy
  • Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop
  • likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier
  • miód

Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru?

  • kakao
  • tartą czekoladę
  • sól (np. jak do Margarity)
  • kawę
  • cynamon
  • wiórki kokosowe
  • cukier trzcinowy
  • drobno starta skórka z cytrusów


 

Do jakich drinków wykorzystać crustę?

  • Crustę z cukru i syropu Blue Curacao wykorzystuję do drinku Smerfne Malibu
  • Crustę z cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja
  • Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo

 

Więcej inspiracji na drinki, alkohole, likiery itd. znajdziecie w zakładce tutaj: Napoje alkoholowe – przepisy

 

crusta do drinków
jak zrobić crustę

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here