Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! To idealna propozycja na obiad lub kolację póki cukinie są jeszcze ogólnodostępne :) Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony mniammniam
Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! – Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie (każda po 400g)
- pół woreczka białego ryżu (50g – masa przed ugotowaniem)
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
- 1 cebula zwykła średniej wielkości
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Madero (190g)
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka bazylii
- niewielka szczypta chilli w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 10 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- 1 cebula czerwona pokrojona na grube plastry
- 50 dag sera typu feta
- listki pietruszki
Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! – Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Cukinie przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środki i również je wysmarować oliwą z oliwek.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
- Ugotować ryż w osolonej wodzie.
- Kaszę jaglaną ugotować wg opisu tutaj: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy, dodać cebulę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem, smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty.
- No podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowany ryż, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę chilli w proszku oraz 1/4 szklankę wody. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił. Następnie dodać pozostały koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i następnie dodać już ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
- Cukinie napełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem z kaszy i ryżu. Pomiędzy cukinię oraz na cukinię poukładać czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
- Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200-210st.C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika a cukinie ozdobić listkami świeżej natki pietruszki oraz serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego!