Cukinia w cieście curry – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Polecam również przepis: Cukinia w cieście naleśnikowym
Cukinia w cieście curry – Składniki:
- 1 mała cukinia – ok. 230g
- 1 jajko
- pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g (lub nieco więcej – do 100g – ciasto musi być dość gęste)
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinia w cieście curry – Wykonanie:
- Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a resztę pokroić na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Oprószyć pokrojoną cukinię solą oraz pieprzem.
- W miseczce wymieszać ze sobą jajko, mleko oraz wodę. Dodać 1 czubatą łyżeczkę przyprawy curry oraz sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Każdy plasterek cukinii otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu, by cukinia w środku zdążyła zmięknąć niż usmaży się ciasto naleśnikowe na zewnątrz. Ewentualnie pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła.
- Po usmażeniu odsączyć krążki cukinii z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!
Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy