Cukinia w cieście naleśnikowym – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie bardzo mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków.
Cukinia w cieście naleśnikowym – Składniki:
- 1 mała cukinia – ok. 250g
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (czasami nieco więcej, do 100g, w zależności od chłonności mąki – ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste)
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka bułki tartej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinia w cieście naleśnikowym – Wykonanie:
- Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a resztę pokroić na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Możecie też zrobić w wersji z grubszymi plastrami, np. 1 cm, ale należy wtedy pamiętać, że cukinia potrzebuje wówczas więcej czasu, by zmięknąć. Oprószyć pokrojoną cukinię solą oraz pieprzem.
- W miseczce wymieszać ze sobą jajko, mleko oraz wodę. Dodać pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego , 1 czubatą łyżeczkę bułki tartej oraz sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Każdy plasterek cukinii otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu, by cukinia w środku zdążyła zmięknąć niż usmaży się ciasto naleśnikowe na zewnątrz. Ewentualnie pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła.
- Po usmażeniu odsączyć krążki cukinii z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!
Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy
Brak mąki w przepise
Dopisane, dzięki :)