Cukinia w cieście naleśnikowym jako imprezowa szybka przekąska
Obiad Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Śniadania i kolacje Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Cukinia w cieście naleśnikowym

Kuchnia : Polska

Cukinia w cieście naleśnikowym – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie bardzo mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków.


Cukinia w cieście naleśnikowym – Składniki:

  • 1 mała cukinia – ok. 250g
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (czasami nieco więcej, do 100g, w zależności od chłonności mąki – ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka bułki tartej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

cukinia przepisy - przekąska w przygotowaniu, etap 1 - kroimy cukinię
cukinia przepisy - etap 2 - doprawiamy pokrojoną cukinię
Cukinia w cieście naleśnikowym idealnie pasuje z sosem czosnkowym, w sam raz jako przekąska
Cukinia w cieście naleśnikowym - imprezowa szybka przekąska

Cukinia w cieście naleśnikowym – Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a resztę pokroić na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Możecie też zrobić w wersji z grubszymi plastrami, np. 1 cm, ale należy wtedy pamiętać, że cukinia potrzebuje wówczas więcej czasu, by zmięknąć. Oprószyć pokrojoną cukinię solą oraz pieprzem.
  2. W miseczce wymieszać ze sobą jajko, mleko oraz wodę. Dodać pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego , 1 czubatą łyżeczkę bułki tartej oraz sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
  3. Każdy plasterek cukinii otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu, by cukinia w środku zdążyła zmięknąć niż usmaży się ciasto naleśnikowe na zewnątrz. Ewentualnie pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła.
  4. Po usmażeniu odsączyć krążki cukinii z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!

Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Cukinia w cieście naleśnikowym na talerzu
Cukinia w cieście naleśnikowym z sosem czosnkowym - idealna przekąska na imprezę

Rate this post

2 thoughts on “Cukinia w cieście naleśnikowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here