cytryny w rumiecytryny w rumie

Cytryny w rumie


Cytryny w rumie są idealnym dodatkiem do herbatki zwłaszcza, gdy za oknem szaro buro i ponuro, a nas łapie przeziębienie. Gorąco polecam w te jesienno-zimowe wieczory mój sprawdzony przepis na cytryny w syropie z rumem.


Cytryny w rumie z miodem
Takie cytryny z miodem i rumem to prosty przepis, do którego jak widać wystarczą tylko 3 składniki. Jest to super dodatek do herbaty, smakowity i rozgrzewający. Polecam go właśnie na chłodne wieczory lub, gdy łapie nas przeziębienie.
cytryna z rumem

Cytryny w rumie – Składniki :

  • 750 g cytryn
  • 300 ml płynnego miodu
  • 100 ml białego rumu

Przepis na cytryny w rumie:

  1. Cytryny dokładnie wyczyścić. Następnie przełożyć do miski i zalać je (w całości) wrzątkiem i odstawić na 1-2 minuty. Kolejno zlać gorącą wodę, a cytryny przelać zimną wodą. Pokroić je na plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Końcówki usunąć.
  2. Miód wymieszać z rumem.
  3. Plasterki cytryn przełożyć do słoika, lekko docisnąć. Zalać całość miodem z rumem. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Podawać np. z herbatą. Smacznego!

Jeśli szukacie przy okazji świątecznych inspiracji, to gorąco zachęcam do przejrzenia kategorii na blogu: przepisy na Boże Narodzenie. Znajdziecie tam różne przepisy, m.in. na ciasto na pierogi, a także na krokiety, śledzie i inne wigilijne pyszności.


cytryny w syropie z rumem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.