Cytryny w rumie są idealnym dodatkiem do herbatki zwłaszcza, gdy za oknem szaro buro i ponuro, a nas łapie przeziębienie. Gorąco polecam w te jesienno-zimowe wieczory mój sprawdzony przepis na cytryny w syropie z rumem.
Cytryny w rumie z miodem
Takie cytryny z miodem i rumem to prosty przepis, do którego jak widać wystarczą tylko 3 składniki. Jest to super dodatek do herbaty, smakowity i rozgrzewający. Polecam go właśnie na chłodne wieczory lub, gdy łapie nas przeziębienie.
Cytryny w rumie – Składniki :
- 750 g cytryn
- 300 ml płynnego miodu
- 100 ml białego rumu
Przepis na cytryny w rumie:
- Cytryny dokładnie wyczyścić. Następnie przełożyć do miski i zalać je (w całości) wrzątkiem i odstawić na 1-2 minuty. Kolejno zlać gorącą wodę, a cytryny przelać zimną wodą. Pokroić je na plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Końcówki usunąć.
- Miód wymieszać z rumem.
- Plasterki cytryn przełożyć do słoika, lekko docisnąć. Zalać całość miodem z rumem. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Podawać np. z herbatą. Smacznego!
Jeśli szukacie przy okazji świątecznych inspiracji, to gorąco zachęcam do przejrzenia kategorii na blogu: przepisy na Boże Narodzenie. Znajdziecie tam różne przepisy, m.in. na ciasto na pierogi, a także na krokiety, śledzie i inne wigilijne pyszności.
Czy można zamiast rumu dać inny alkohol?