Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone

Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone to propozycja na słodki i syty obiad lub kolację. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki wystarczą na 5 naleśników o średnicy 28cm.


Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Składniki:

Na nadzienie:

  • 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 5 bananów

Na naleśniki:

  • 100g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao
  • 200ml mleka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 100ml wody gazowanej
  • olej rzepakowy do smażenia

 

czekoladowe naleśniki z bananem


Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Wykonanie:

  1. Naleśniki usmażyć według tego przepisu: Naleśniki czekoladowe przepis
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo po 1 łyżce mascarpone i miksować (do czasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką.
  3. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się nie rozpuścił) posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno w rulon. Smacznego! :)

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 odpowiedzi na “Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.