Przetwory

Czekośliwka, czyli domowa Nutella ze śliwek

Nutella ze śliwek? – o tak! :))

Lubicie Nutellę? Co to w ogóle za pytanie :) Czy jest ktokolwiek, kto jej nie lubi? Chyba nie! Jako dziecko potrafiłam ją jeść dzień w dzień. Teraz już tak szaleńczo jej nie pochłaniam, w przeciwieństwie do mojego Męża… ;-) Tak więc z myślą o nim postanowiłam zrobić domową Nutellę. Akurat tak się złożyło, że przywiozłam od rodziców sporą ilość śliwek węgierek, więc wpadłam na pomysł, czemy by nie zrobić domowej Nutelli ze śliwek? Nam bardzo przypadła do gustu, zwłaszcza jako dodatek do naleśników :) Spróbujcie koniecznie! :)


Nutella ze śliwek – Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16g)
  • 2 pełne łyżki ciemnego, gorzkiego kakao w proszku
  • 100g mlecznj czekolady

DSC_0455

Nutella ze śliwek – Wykonanie:

  1. Śliwki pokroić na pół i pozbawić pestek. Wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
  2. Zblendowaną masę przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać zwykły cukier i cukier wanilinowy. Gotować śliwki na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły. Gotować do czasu aż odparują i zgęstnieją.
  3. Następnie dodać przesiane przez sitko kakao i połamaną na kostki czekoladę. Zagotować ponownie czekośliwkę. Nutella ze śliwek powinna mieć kremową konsytencję.
  4. Na koniec przełożyć Nutellę ze śliwek do słoiczków. Jeśli nie zamierzmy zjeść jej od razu, to warto ją zapasteryzować (ok. 15 minut). Smacznego!

Pamiętajcie, że po ostudzeniu i dodaniu czekolady czekośliwka stanie się bardziej gęsta ;) Jeśli jednak Waszym zdaniem Nutella ze śliwek będzie za rzadka, to zawsze można podgrzać ją ponownie, by nadmiar wody odparował.

Rate this post

8 thoughts on “Czekośliwka, czyli domowa Nutella ze śliwek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.