Przepisy na Boże Narodzenie Zupy

Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler

Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler

Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie

Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler  – Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 borowik (sam kapelusz) lub 4 podgrzybki
  • 1 por z liśćmi
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego (tutaj znajdziesz przepis: Zakwas z buraków wg Magdy Gessler)
  • majeranek
  • uszka (zobacz przepis na: uszka z grzybami)

barszcz czerwony Magdy Gessler

Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Wykonanie:

  1. Buraki wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec do czasu aż będą miękkie. Pod koniec pieczenia dorzucić do piekarnika por i cebulę (powinny się zarumienić).
  2. Upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka wraz z cebulami i porem, dodać obrany i zgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jabłko pokrojone na ćwiartki (i pozbawione gniazd nasiennych) grzyby i zalać zimnym bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Przecedzić.
  3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas (1 szklankę lub więcej do smaku). Nie gotować! Podgrzewać (bez wrzenia) jeszcze przez ok. 10-15 minut. Na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać majerankiem. Podawać z uszkami (zobacz przepis na: uszka z grzybami). Smacznego!
4.7 / 5 ( 62 głosów )

27 thoughts on “Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler”

  1. Pingback: Blog nowoczesnej Mamy
  2. Każdy ma swój przepis na barszcz i swoje smaki :) ja gotuję barszczyk na prawdziwie wędzonych kościach i boczku- do zimnej wody wkładam mięsko, dużo liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu całego i kilka zgniecionych ząbków czosnku (w skorupce), trochę soli, gotuję to długoooo, jak się zrobi fajny wywar to dodaję buraczki (w ćwiartkach- ale te podłużne, a nie okrągłe) i znowu gotujęęęęęęę, potem przyprawiam do smaku dodaję trochę octu, cukru jeśli trzeba i dużo pieprzu mielonego oraz jeszcze raz czosnek tyle, że wyciśnięty. Taki barszczyk cedzę i moim zdaniem jest pycha. A no i zapomniałam o majeranku bo dobrze się komponuje. Barszczyk odcedzam, kości obgryzam, a boczek zjada tata :)Każdy robi jak lubi- ale boje się ryzykować z barszczem z tego przepisu, jakiś dziwny jest :)

      1. Nie prawdziwy barszcz wigilijny jest bez dodatków typu kości czy też jakiekolwiek mięso, lecz każdy robi tak jak wyniósł z domu lub na nową modę na produktach pochodzenia mięsnego czyli ze zwierząt

    1. “Według obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here